lauantai 25. lokakuuta 2014

Salted caramel apple crumble pie



Tässä omenapiirakan ohje josta puhuin aikaisemmin tällä viikolla. Tein siis purkillisen aivan ihanaa kinuskia ja piti keksiä sille jokin muu käyttötarkoitus kuin suoraan purkista lusikalla syöminen. Vaikka ei siinäkään mitään vikaa ole! Olin kuitenkin jo kauan halunnut kokeilla kinuskisen omenapiirakan tekemistä ja nyt minulla oli oiva mahdollisuus sen toteuttamiseen. Pidän todella paljon piirakoista joissa on kaurainen murutaikina ja arvelin että se sopisi täydellisesti yhteen kinuskin kanssa ja olinkin oikeassa. Happamat omenat, rapea murutaikina ja makea kinuskikastike olivat mitä mainioin kombo ja piirakka oli taivaallista vaniljajäätelön kanssa! 

Ennen kuin aloitat piirakan leipomisen suosittelen että käyt lukemassa kinuskiohjeesta vinkit täydellisen kinuskin tekemiseen. Kinuskikastiketta jää jonkun verran yli ja voitkin puolittaa reseptin jos haluat. Toisaalta niin kastike on niin hyvää että sitä voi syödä ihan sellaisenaan ja se säilyy yllättävän kauan jääkaapissa jos et heti keksi lopulle kastikkeelle käyttötarkoitusta. Piirakka kannattaa leipoa kirpeistä omenoista, esim. Granny Smith jotta piirakasta ei tulisi liian makea. 

Salted caramel apple crumble pie
1 pienehkö piirakka, vuoan halkaisija n. 22 cm

Ainekset:

Suolakinuski:
2 1/3 dl sokeria
6 rkl vettä (0,9 dl)
60g voita, kuutiona
1 1/5 dl kuohukermaa
3/4 tl sormisuolaa (tai ½ tl hienoa suolaa)

Murupäällinen:
100g kylmää voita, kuutioina
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
3/4 tl sormisuolaa

Täyte:
400g kirpeitä omenoita (n. 3 kpl)
½ tl jauhettua kanelia
1 tl sokeria

Tee näin:

Kinuski:
1. Lämmitä uuni 225 C ja voitele piirakkavuoka. Tee sitten kinuski. Mittaa kaikki ainekset itsellesi valmiiksi ennen kuin aloitat kinuskin teon. 
2. Laita sokeri ja kylmä vesi paksupohjaiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä kiehumispisteeseen, koko ajan sekoittaen vispilällä. Kun seos alkaa kiehumaan, lopeta sekoittaminen ja anna seoksen kiehua kunnolla, aina välillä kattilaa hellästi pyöritellen. Älä sekoita vispilällä tässä vaiheessa.
3. Seos alkaa pikkuhiljaa muuttamaan väriä läpinäkyvästä keltaiseksi, ja siitä oranssin punaiseksi. Kun seos on syvän oranssia/punaista lisää voi ja sekoita voimakkaasti vispilällä kunnes voi on sulanut. Ota seos liedeltä. 
4. Lisää kerma varovasti ja sekoita taas voimakkaasti kunnes kastike on tasaista. Lisää myös sormisuola ja sekoita. Kaada seos lasipurkkiin jäähtymään.

Murupäällinen:
5. Nypi kylmä voi, jauhot ja kaurahiutaleet ryynimäiseksi massaksi. Lisää sokeri ja suola ja sekoita tasaiseksi.

Täyte:
6. Kuori ja viipaloi omenat. Sekoita omenat kanelin ja sokerin kanssa keskenään kulhossa, levitä sitten omenat vuoan pohjalle. Ripottele murutaikina päälle.
7. Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 20-25 minuuttia tai kunnes piirakka on saanut hienon värin. Anna jäähtyä hieman ja valuta sitten kinuskikastiketta piirakan päälle. Tarjoile piirakka vaniljajäätelön kanssa.

Vinkki!
* Kinuskikastiketta jää yli mutta se on aivan ihanaa sellaisenaan, jäätelön kanssa, kakun päällä, macaronsien täytteenä jne.
* Olen käyttänyt ohjeessa sormisuolaa ja suosittelen sen käyttämistä. Jos sinulla ei kuitenkaan ole sitä kotona voit korvata sen tavallisella suolalla mutta puolita silloin suolan määrät.



14 kommenttia:

  1. Ihana ohje. Pitää ottaa talteen ;)

    VastaaPoista
  2. Hehe, olet näimmä taas leiponut samalla ajatuksella kuin minä. Tein myös muutama päivä sitten yhden herkun, jossa samat elementit, omena ja kinuski. Ne sopivat aivan ihanasti yhteen. Ja voisi melkein sanoa, että suola kuuluu kinuskin kanssa yhteen, taittaa mahtavasti kinuskin liiallista makeutta. Tästä tuli mieleen viime vuonna tekemäni taateli-kinuskikakku (http://suklaapossu.blogspot.fi/2013/10/tahmea-taatelikakku-kinuskilla.html), jossa kevyesti suolattu kinuski oli piste i:n päällä. No niin, meinasin eksyä aiheesta. Herkullisen näköinen piirakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kävin katsomassa sinun omena-kinuskiherkkua ja näytti aivan ihanalta! Itsekin törmännyt netissä noihin kinuskisiin omenapiirakkapaloihin, niitä täytyy ehdottomasti kokeilla. Ja olen samaa mieltä siitä että suola ja kinuski kuuluvat yhteen :)

      Poista
  3. Kirpsakat omenat ja kinuski, ei voi olla kun hyvää! Ihana resepti!

    VastaaPoista
  4. Voi vitsit kun oon onnellinen että löysin sun blogin! Niin paljon ihania reseptejä! Onneks kohta on illanistujaiset niin pääsen kokeilemaan !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Frida kun löysit blogiini, toivottavasti löydät paljon uutta kokeiltavaa täältä! :) Jos kokeilet jotain olisi hauska kuulla mitä pidit ohjeesta!

      Poista
  5. Upeita kuvia ja herkullisia reseptejä. Tupsahdin blogiin Omar-keksien houkuttelemana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Toivottavasti pidit kekseistä jos kokeilit niitä! :)

      Poista
  6. Tämä on ihan vastoin "periaatteitani", että tulen kommentoimaan mihinkään blogiin ikinä.. Mutta pakko ylistää sun reseptejä! Ihan mahtavia ja tuntuu, että aina on niin hyvät ohjeet ettei voi mennä pieleen. Yleensä katson reseptit jenkkisivustoilta, koska tuntuu ettei mikään suomalainen blogi vedä vertoja niille, mutta tästä blogista oon löytänyt vertaisen. Tein tätä omenapiirakkaa ja kinuskikastiketta isänpäivänä ja sain sellaisen ylistyksen perheeltä että ei rajaa! Huomenna kokeilen tota sun suklaa-dulce de leche piirakkaa ja saa nähdä millaiset kehut siitä saan... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aivan mahtavasta kommentistasi, olen niin iloinen että päätit tulla kommentoimaan vastoin periaatteitasi! :) Niin kiva kuulla että olet löytänyt täältä mieluisia reseptejä ja että perheesikin piti leipomuksistasi! Toivottavasti pidit myös dulce de leche-piirakasta :) Luen itse todella paljon jenkkiblogeja joten ohjeeni saavat varmasti paljon vaikutusta niistä, kiva kuulla että sinäkin pidät sen tyylisistä ohjeista! Ihanaa joulun odotusta ja kiitos vielä kun tulit kommentoimaan :)

      Poista
  7. Wow never heard of this before, sounds amazing. Thanks for sharing this.


    Simon

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...