sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Herkullinen italialainen focaccia



Focaccia on mielestäni leipien parhaimmistoa; pehmeä, muhkea leipä täynnä makua! Kaiken lisäksi se on todella helppotekoinen ja väittäisin että kuka tahansa onnistuu sen leipomisessa. Tähän reseptiin voi käyttää joko kuivahiivaa tai tuorehiivaa, kirjoitin molemmille omat ohjeet. 


Maustoin focaccian valkosipulilla, punasipulilla ja persiljalla ja täyte oli mielestäni todella hyvä! Jos sinulla ei satu olemaan juuri näitä aineksia kotona voit korvata ne esim aurinkokuivatuilla tomaateilla, oliiveilla, fetalla ym. Tärkeimmät ainekset ovat oliiviöljy ja suola. Ja eikun rohkeasti kokeilemaan, lupaan ettette pety! 

Herkullinen italialainen focaccia

1 iso leipä, 20-24 palaa:
3½ dl vettä
n. 7 dl vehnäjauhoja
11g kuivahiivaa/25g tuoretta
1½ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa

Päälle:
½ dl oliiviöljyä
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl sitruunamehua
1 rkl tuoretta persiljaa
hieman mustapippuria

1 pieni punasipuli

sormisuolaa (2tl) + oliiviöljyä

Tee näin:

1. Kuivahiiva:
Lämmitä vesi 45 C (sormenlämpöistä lämpimämpää). Sekoita vehnäjauhot suolan ja kuivahiivan kanssa kulhossa. Kaada kuuma vesi isoon leivontakulhoon, vaivaa jauhot sekaan. Lisää oliiviöljy ja hunaja. Jatka taikinan vaivaamista kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta vielä tahmeaa, niin että se tarttuu sormiin muttei ole mahdotonta saada taikinaa pois sormista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 

1. Tuorehiiva:
Lämmitä vesi 37 C (sormenlämpöistä). Kaada isoon leivontakulhoon ja ripottele joukkoon hiiva. Sekoita myös oliiviöljy, hunaja ja suola sekaan. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa taikinaksi. Jatka taikinan vaivaamista vielä kulhossa noin 10 minuuttia käsin tai 5 minuuttia koneella. Taikinan pitää olla joustavaa mutta vielä tahmeaa, niin että se tarttuu sormiin muttei ole mahdotonta saada taikinaa pois sormista. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa 30 minuuttia. 

2. Pue iso vuoka (23 x 33cm) leivinpaperilla. Voitele koko vuoka runsaalla määrällä oliiviöljyä.
3. Kumoa kohonnut taikina suoraan vuokaan, levitä taikina tasaisesti koko vuokaan jauhoitetuin sormin. Anna kohota vuoassa liinan alla vielä 30 minuuttia. 
4. Sekoita ½ dl oliiviöljyä hienonnetun persiljan kanssa, murskaa valkosipulinkynnet joukkoon ja lisää 1 tl sitruunamehua, sekoita ja mausta mustapippurilla. Viipaloi punasipuli. Laita uuni lämpenemään 250 C.
5. Paina pieniä kuoppia kohonneeseen leipään jauhoitetulla sormella. Voitele koko leipä oliiviöljysekoituksella. Ripottele päälle sipuli ja runsaasti sormisuolaa (n. 2 tl).
6. Paista leipää uunin keskitasolla n. 12 minuuttia, kunnes leipä on saanut hienon värin. Ota uunista ja voitele heti oliiviöljyllä niin leipä saa hienon pinnan. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa paloiksi, tarjoile heti. 


77 kommenttia:

  1. Juuri täällä foccaccia uunissa, on kyllä todella hyvää, tällä kerralla täytteenä tomaattia, sipulia ja rosmariinia. Sinulla on herkullinen blogi ja kauniit kuvat :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sarppu kommentista ja kauniista sanoista! Focaccia on kyllä niin hyvää, täytyy kokeilla noita sinunkin täytteitä joskus! :)

      Poista
  2. Ihana blogi sinulla ja mahtavia kuvia, arvostan! Taitaakin mennä kesä kokeillessa näitä reseptejä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Jaana! Kävin katsomassa sinun blogia ja tykkäsin kovasti tyylistäsi! Ja tosi hienoja valokuvia sinullakin :)

      Poista
  3. Maistaessani raakaa taikinaa,olin vielä skeptinen mutta nyt valmis leipä putoaa oikein hyvin :d

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, itse olen leiponut monta kertaa tällä ohjeella ja pitänyt kovasti lopputuloksesta :)

      Poista
  4. Pystyykö tehdä kaksinkertaisena kahdelle uunipellille?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Toivottavasti vastaus ei tule liian myöhään mutta reseptin voi tuplata, taikina ei kyllä riitä kahteen isoon uunipeltiin, joko kahteen pieneen tai sitten yhteen isoon.

      Poista
  5. Iso kiitos! Täytyy tutustua blogiisi, jonka löysin sattumalta kun etsin facaccia-reseptiä kokeiluun. Taikina tällä hetkellä kohoamassa, lupaavalta näyttää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Toivottavasti focacciasta tuli hyvän makuinen ja onnistunut! Itse olen leiponut tällä reseptillä useasti ja aina on tullut hyvää leipää :) Hauskaa viikonloppua!

      Poista
  6. Ihan huippu ohje! Itse muuntelin vain laittamalla kuoppiin ilmakuivattua kinkkua ja oliiviöljyyn valkosipulia, timjamia ja sitruuna sekä mustapippuria ja pikkaisen suolaa. Sekä tietenkin maldonin sormisuolaa loppusivelyn jälkeen! Myös chorizo toimii kuopissa loistavasti ja saa hieman ruokaisamman leivän näin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että focaccia onnistui! Ilmakuivattu kinkku ja chorizo kuulostaa huippu hyvältä, kiitos vinkistä! :)

      Poista
  7. Tämä menee ehdottomasti vakioresepteihini eli tulen tekemään usein. Helppo ja nopea tehdä yllätysvieraillekin, juhlissa ja illanistujaisissa menee hyvin. Aion varioida milloin mitenkin, mielikuvitushan tässä vain on rajana ja voi käyttää mitä sattuu olemaan. Esim. juustoraaste, aurinkokuivattu tomaatti, oliivit, aurajuusto, feta, kaprikset, kinkku, meetvursti, kasvissuikaleet, banaani, etc.
    Ensimmäinen versioni meni kuumille kiville saman tien kun sain uunista ulos. NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että ohje päätyy vakioresepteihisi! Kuuluu myös omiin suosikkeihin ja pidän itsekin siitä että ohjetta voi varioida loputtomiin :) Kiitos kun kommentoit!

      Poista
  8. Löysin ohjeesi...täytyy kokeilla :-)

    VastaaPoista
  9. Siis tuli todella hyvää...laitoin vain tomaatin puolikkaita (kirsikka) ...täss nyt syyvä mässytän teen kanssa ja lissää haluttaa :-)Kiitosss

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huippua että focaccia onnistui! kiitos kun kommentoit! :)

      Poista
  10. Ihana resepti! Löysin blogisi googlettamalla foccacian ja tällä ohjeella on nyt foccacia kohoamassa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti focacciasta tuli hyvää, olen itse tehnyt tätä monta kertaa ja on joka kerta ollut todella hyvää mielestäni! :)

      Poista
  11. Eipä pettänyt tämäkään resepti! Todella helppo ja toimiva focaccia-resepti! Kiitos!
    -H-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! :) Tämä on yksi lempiresepteistäni kautta aikojen!

      Poista
  12. Kiitos tosi hyvästä ohjeesta! Tällä reseptillä saatiin ihana lisä uudenvuodenaaton pöytään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidit ohjeesta! :) On yksi omista suosikeistani. Kiitos kun kommentoit ja hyvää uutta vuotta!

      Poista
  13. Aivan loistava resepti!! Tein taikinan (laiska kun olen) leipäkoneella, uskomattoman kuohkea tuli! Tulee varmasti tehtyä uudemmankin kerran, suuri kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit reseptistä, kiitos kun kommentoit! :) Leipäkonetta en itse ole kokeillut mutta hyvä tietää että silläkin tulee kuohkea leipä!

      Poista
  14. Ihanan näköistä! Pellillä kohoamisen jälkeen täytteiksi mm. aurinkokuivattu tomaatti ja oliivit. Oliiviöljyinä käytin valkosipulilla ja basilikalla maustettuja öljyjä, kun tavallinen oli päässyt loppumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam toivottavasti pidit focacciasta! Leivästä tuli varmasti hyvää myös valmiiksi maustetulla öljyllä :) Kiitos kommentistasi!

      Poista
  15. Viikonloppuna kokeilin ja toimi kyllä loistavasti grilliherkkujen ja salaatin kanssa, ainut huonopuoli oli että tein vaan puolikkaan annoksen, joten tänään korjataan vahinko ja tehdään koko annos :) tämä on niin hyvää :) kiitos reseptistä! -Anne

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anne ja kiitos kommentistasi! Ihanaa kuulla että pidit focacciasta, se on yksi minun suosikeistani ja leivon sitä usein! Ja olen itsekin huomannut ettei pientä satsia kannata leipoa, voin itse helposti syödä puolikkaan focaccian yhdellä istumalla ;) Hyvää alkavaa viikkoa! :)

      Poista
  16. Aivan älyttömän hyvää! Tein durum jauhoista, koska tavallisia ei ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että focaccia maistui! Ja hyvä tietää että durum-jauhotkin käyvät jos tavalliset on päässyt loppumaan! :)

      Poista
  17. super helppoa ja super hyvää, suosittelen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla että leipä maistui, kiitos kun kommentoit! :)

      Poista
  18. Kiitos ohjeesta!
    Tämä meni juuri uuniin hieman mukaillen.
    Paistelin sipulia ja korvasieniä testiksi sekaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam paistetut sipulit ja sienet sopivat varmasti hyvin sekaan! Täytyy ehdottomasti kokeilla joskus, kiitos vinkistä! :)

      Poista
  19. Pari kertaa jo tehty, tosi hyvää ja helppoa tehdä!

    VastaaPoista
  20. Aivan ihana ohje! Keväällä löysin tämän ja on tullut kesän aikana monesti herkuteltua. Todella hienoja kuvia muuten sinulla. Täytyy tutustua muihinkin ohjeisiin syksyn tullen kun on aikaa leipoa :) Keep up the good work!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että ohje on päässyt ahkeraan käyttöön myös sinun keittiössä! :) Ja kiitos kannustavista sanoista, mukava kun tulit kommentoimaan!

      Poista
  21. Ihanaa leipää! Voikohan hunajan tilalla käyttää esim. siirappia, jos haluaa tehdä focacciasta vegaanisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kyllä varmasti voi! Jos kokeilet olisi hauska kuulla mitä pidit ohjeesta :)

      Poista
  22. Kiitos hyvästä ohjeesta! Kokeilin ensimmäistä kertaa focacciaa ja onnistui. Aivan ihanan makuista!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla että pidit ohjeesta! Kiitos kun tulit kommentoimaan :)

      Poista
  23. Ihanaa leipää tuli! Kiitos ohjeesta :) Linkitin sen myös omaan blogiini, hope you don't mind :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että leipä maistui! Ja kiva kun tulit kommentoimaan ja linkitit lähteen blogiisi, kiitos siitä! :)

      Poista
  24. Kiitos tästä ohjeesta. Tein viisi leipää sukutapaamiseen. Päivähän siinä melkein meni. Ja kaikista leivistä tuli herkullisia kun tarkasti seurasin ohjetta. Tein siis viisi taikinaa. Pariin leipään laitoin päälle punasipulin sijaan vihreitä oliivinpuolikkaita. Olin aiemmin Italiassa syönyt focaccia-leipää, mutta en ikinä ollut leiponut enkä ole keittiöihme muutenkaan. Namnam, hyvää oli. Ja nyt suku luulee minua taitavaksi leipuriksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan mahtavaa kuulla että leivät onnistui ja että sukusi piti niistä!! :) Kiitos kun tulit kommentoimaan ja mukavaa loppu vuotta sinulle :)

      Poista
  25. kiitos tästä loistavasta reseptistä!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit reseptistä, kiitos kun kommentoit! :)

      Poista
  26. Hei Kirsi, tosi kiva kuulla että pidit focacciasta! Minulla on aina riittänyt tuo paistoaika mutta kaikki uunit ovat toki erilaisia :) Ja ei tietenkään haittaa, täytyy tulla kurkkaamaan blogiasi! :)

    VastaaPoista
  27. Oletko kokeillut pakastaa tätä? Minulla on juhlat ensi lauantaina ja ajattelin voisinko tehdä tätä viikolla jo valmiiksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Olen tainnut joskus kokeilla focaccian pakastamista, onnistui ihan ok mutta tuore leipä on kyllä paljon parempaa! :)

      Poista
  28. Olipa herkkua! Kiitos reseptistä! :) Käytin tavallisten jauhojen sijaan durumia, enkä pahemmin vaivannut (toista ohjetta mukaillen). Päälle jämäkokoelma: vuohenjuustoa, kanaleikkeleittä, kevätsipulia, rosmariinia, chiliä, valkosipulia, mustapippuria, suolaa ja raasteena vielä kaiken kukkuraksi jotain "italialaistyyppistä juustoa" (pehmeämpi parmesaanin korvike opiskelijakukkarolle). Voin suositella, vaikkei leivän pinta enää tuon jälkeen kovasti näkynytkään (en tiedä tuliko pyhäinhäväistys)! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Namm kuulostaa hyvältä ja ruokaisalta! :) Kiva kuulla että pidit ohjeesta!

      Poista
  29. Kiitos kovasti yksityiskohtaisesta ohjeesta! Tätä ja muitakin reseptejäsi on todella nautinto toteuttaa, koska ohjeesi ovat selkeitä. Aloittelijana kompastun yleensä esim. siihen millaiseksi taikina tulee käsituntumalla saada. Tässä hyvin selostettu. Ja hyvää tuli, namps ja kiitos :)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta kommentistasi, yritän aina selittää kaikki vaiheet mahdollisimman tarkasti jotta kaikki onnistuisivat ohjeissani! :)

      Poista
  30. Tätä on tehty nyt kahdesti, kiitos huippuhyväsä ohjeesta! :)

    VastaaPoista
  31. Jumankekka, että oli hyvää. Oon leipää tehny kerran ennen tätä ja onnistuin tässä hienosti. Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla että onnistuit ja pidit leivästä! :) Kiitos kommentistasi!

      Poista
  32. Tänään meni testiin! Laitoin pohjaan mausteiksi kuivattua ruohosipulia ja pizzamaustetta. Päälle punasipulin lisäksi fetaa, minitomaatteja ja paprikalla täytettyjä oliiveja. Oli todella maistuvaa ja herkullista. Kelpasi minulle, miehelle ja jopa 5-vuotiaalle välillä nirsoilevalla tyttärelle. Todella onnistunut resepti ja varmasti teen toistekkin. Jopa minä - onneton keittiön puolella - onnistuin, vau. Googlen ihmeellisestä maailmasta löytyi reseptejä vaikka kuinka, mutta onneksi päädyin juuri sinun reseptiisi. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla Jenny että onnistuit ja että leipä oli hyvää, tämä on ehdottomasti myös yksi minun luottoresepteistäni! :)

      Poista
  33. Ihana ohje, kiitos! Laitoin blogistani linkin tänne, ettei ohje huku :)

    VastaaPoista
  34. Mä tehnyt italialaisen henkilön ohjeen mukaan, jossa taikinaa ei vaivata vaan sekoitetaan vaan hyvin. Lisäksi teen durum jauhoista tai niitä ainakin puolet ja toinen puoli erikoisvahnäjauhoja. Niistä pidän edelleenkin kiinni, mutta hyvää tääkin varmaan on. Näitä ohjeitahan riittää tähänkin herkkuun vaikka kuinka monta, hyvä niin.

    VastaaPoista
  35. Tein ohjettasi hieman muunnellen tätä leipää, tuli erinomaista. Kiitos hyvästä ohjeesta.

    VastaaPoista
  36. Iso kiitos ohjeestasi! Tein tällä ohjeella ensimmäisen kerran elämässäni focacciaa viime viikolla ja heti seuraavana päivänä lisää.
    Huomenna uusi kierros, koska aion viedä sitä tuliaisiksi.
    Täydellinen ohje! :)

    VastaaPoista
  37. pitsaa oon tehny, tämä voisi olla mielenkiintoinen vaihtelu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kannattaa kokeilla, on aivan älyttömän hyvää! :)

      Poista
  38. Aivan paras resepti! Toiminut joka kerta ja helppo varioida! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Itsekin pidän siitä että ohjetta on niin helppo varioida täytteiden kanssa.

      Poista
  39. Kiitos tästä ohjeesta, jonka ääreen palaan kerta toisensa jälkeen! Todella toimiva ja herkullinen ohje! Tällä kertaa uunissa tomaatti-rosmariiniversio, nam!

    VastaaPoista
  40. Olin hukannut oman focaccia leipä ohjeen enkä muistanut sitä ulkoa. Onneksi löysin tämän. :) Päälle laitoin punasipulia, rosmariinia, paahdettua ja kuivattua sipulia sekä tietty sormisuolaa. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...