keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Peanut butter & snickers pie



Ennen leivontainnostustani en pitänyt maapähkinävoista. Pidin sitä aina hieman tylsän makuisena sellaisenaan ja en ymmärtänyt ollenkaan peanut butter & jelly-leipien suosiota. Monta vuotta vierähti ilman että edes mietin maapähkinävoita. Sitten yhtäkkiä jokin muuttui. Leipoessani enemmän ja enemmän halusin koko ajan kokeilla jotain uutta ja mieleeni palasi maapähkinävoi. Ensimmäistä kertaa leipoessani maapähkinävoilla koko käsitykseni maapähkinävoista muuttui. Sehän oli hyvää! Siis todella hyvää leivonnaisissa. Olin vain käyttänyt sitä väärin. Nykyään käytänkin usein maapähkinävoita leipoessani, se antaa leivonnaisiin ihanan pähkinäisen maun jota ei saa ilman sitä. Jos sinulla siis on ennakkoluuloja maapähkinävoita kohtaan suosittelen kokeilemaan leivonnaista jossa on käytetty maapähkinävoita, saatat yllättyä ja muuttaa käsitystäsi siitä.

Tämän päivän resepti onkin oiva esimerkki maapähkinävoin mahtavuudesta. Piirakka maistuu isolta Snickers-patukalta olematta kuitenkaan liian makea tai raskas. Piirakkaan tulee maapähkinävoin lisäksi tuorejuustoa ja kermaviiliä jotka antavat sille ihanan pehmeän maun ja koostumuksen. Tämän lisäksi piirakassa on Snickers-paloja, suolapähkinöitä ja tummaa suklaata, mmm! Pohjaksi tein Digestive-keksipohjan mutta voisit yhtä hyvin käyttää Oreoita-niiden tilalla. Ohjeessa kannattaa käyttää makeuttamatonta maapähkinävoita ja sekä sileä että karkea maapähkinävoi toimii hyvin.


Peanut butter & snickers pie (Alkuperäinen ohje Hummingbird bakery Home sweet home-kirjasta)
1 piirakka, irtopohjavuoka 24 cm

Pohja:
225g Digestive-keksejä
100g voita

Täyte:
3 Snickers-patukkaa (150g)
230g maustamatonta tuorejuustoa (täysirasvaista)
100g (reilu 1 dl) sokeria
80g kermaviiliä (10% rasvaa)
140g makeuttamatonta maapähkinävoita
2 kananmunaa

Koristeluun:
1 dl suolattuja maapähkinöitä
60g tummaa suklaata

Tee näin:

Pohja:
1. Tee ensin pohja. Voitele piirakka- tai irtopohjavuoka. Jos käytät irtopohjavuokaa voit pingottaa leivinpaperinpalasen pohjalle. Murskaa keksit kaulimella tai monitoimikoneessa hienoksi muruksi. Sulata voi. Sekoita voisula ja keksit keskenään tasaiseksi massaksi, painele vuoan reunoille ja pohjalle. Laita jääkaappiin tunniksi.

Täyte:
2. Tee sitten täyte. Lämmitä uuni 150 C. Rouhi Snickersit n. 1 cm paloiksi. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri ilmavaksi, n. 3 min sähkövatkaimella. Lisää kermaviili ja maapähkinävoi ja vatkaa kunnes taikina on tasaista. 
3. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita kunnolla jokaisen jälkeen. Ripottele Snickers-palat tasaisesti keksipohjalle, kaada täyte päälle ja tasoita pinta. Paista piirakkaa n. 40 minuuttia tai kunnes täyte on melkein "pysähtynyt" mutta keskeltä vielä kiiltävä ja hieman tutiseva. 
4. Anna jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin kelmulla peitettynä muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Koristelu:
5. Koristele piirakka vasta kun se on levännyt jääkaapissa vähintään muutaman tunnin.
6. Rouhi maapähkinät karkeasti veitsellä. Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa tai mikrossa. Valuta suklaasula esim. teelusikan avulla piirakan pinnalle. Ripottele pähkinärouhe piirakan reunoille.
7. Tarjoile heti tai jos laitat piirakan vielä jääkaappiin niin ota se n. 30 min ennen tarjoilua huoneenlämpöön.

* Jos irtopohjavuokasi ei ole täysin tiivis kannattaa vuoka laittaa leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle uuniin.
* Pohjan voi myös tehdä Oreo-kekseistä tai Digestive- ja Oreo-keksien sekoituksesta.

Innostuitko maapähkinävoista? Tässä muutama maapähkinävoiresepti:
Snickers cupcakes
Pehmeät suklaa & maapähkinävoikeksit sormisuolalla
Peanut butter chocolate chip cookies
Browniekeksit maapähkinävoitäytteellä



11 kommenttia:

  1. Voi että mitä uusia herkkuja on taas tullut. Sun blogi se on aina yhtä laadukas kuvia ja reseptejä myöten, ei voi ku nöyränä ihailla. :) tollasest kirjast en oo muuten kuullukkaa, onks siinä muitakii hyviä reseptejä? Alko heti kiinnostamaan sen ostaminen, ku aikasempi Leivonnaisia herkkusuille on ollu kovassa käytössä. -Anni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni ihanasta kannustavasta kommentistasi!! :) Kirja vaikuttaa hyvältä mielestäni, en ole vielä kokeillut kuin tätä ohjetta siitä. Jos pidit Leivonnaisia herkkusuille-kirjasta niin luulen että pidät tästäkin. Tässäkin kirjassa on inspiroivia kuvia ja reseptit vaikuttavat hyviltä. Suosittelen kyllä kirjaa sinulle jos pidät jenkkityylisistä leivonnaisista ja upeista ruokakuvista!

      Poista
  2. Oi, tämä on aivan ihanan näköistä! Tiedän jo nyt varmasti, että mies rakastaisi tätä kakkua. Ja kyllä minäkin hyvänä kakkosena. :) Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi Tiina kivasta kommentistasi! Toivottavasti pidätte kakusta jos kokeilette sitä! :)

      Poista
  3. Nam! Tämä vaikuttaa ihanalta! Blogissasi on muutenkin aivan uskomattoman upeita kuvia ja hyvältä vaikuttavia reseptejä. Linkitin sinut blogiini, toivottavasti on ok...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju! Sinullakin on aivan ihana blogi ja lisään sinut myös minun linkkilistaan! :)

      Poista
  4. vaikuttaa aivan ihanalta, mutta myös erittäin syntiseltä :-) mistä kyseistä maapähkinävoita voisi saada tai mistä omasi ostit ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kakku on todellakin syntisen ihana :) Minä taisin ostaa maapähkinävoini S-marketista tai Citymarketista. Sitä pitäisi kyllä löytyä kaikista hyvin varustelluista ruokakaupoista. Mukavaa joulua! :)

      Poista
  5. Hei, blogisi on upeita reseptejä pullollaan. Cookies reseptejä, kuppikakkuja ja pari piirakkaa testattu, nam! Kaikki onnistuneet mainiosti ja olleet hyviä. Olen etsiskellyt ohjetta salted caramel kakkuun, olisikohan sellaista tulossa, olisi syntisen hyvä ohje testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei ja kiitos kivasta kommentistasi! Minulla onkin muutama salted caramel ohje, oletko kokeillut niitä vielä? :) Ja varmasti tulee taas jossain vaiheessa uusia!

      Poista
  6. Kuulostaa ihanalta. Voisikohan tämän pakastaa? Ennen koristelua tietysti. Sain edullisesti tuorejuustoa ja maapähkinävoita, joissa päiväyksen lähellä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...