keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Salted caramel sauce


Rakastan kinuskia ja käytänkin sitä todella usein leivonnassa. Monesti käytän valmiiksi keitettyä makeutettua kondensoitua maitoa (eli dulce de lecheä) kinuskin sijaan joka onkin aivan loistavaa mielestäni. Toisinaan halutessani enemmän oikeaa kinuskia muistuttavaa kastiketta teen maailman helpoimman kinuskikastikkeen joka myös on aivan loistavaa ja yksi luottoresepteistäni. Tänään kuitenkin halusin tehdä sitä "oikeaa" kinuskikastiketta jossa on aivan omanlainen syvä makunsa paahdetun sokerin ansiosta. Jos totta puhutaan olen aikaisemmin tainnut hieman pelätä oikean kinuskin tekemistä. Totuus onkin että kinuskia tehdessä saa olla erityisen tarkkana koko ajan jotta sokeri ei palaisi ja kinuski on pilalla. Jos taas lisäät voin liian aikaisin kinuskista ei tule tarpeeksi paksua ja maku jää pliisuksi. 

Mielestäni pahin kuitenkin on se, että jätät kinuskin kokonaan tekemättä pelkojesi vuoksi. Mitä sitten jos epäonnistut ensimmäisellä kerralla? Sitten vaan kokeilet uudestaan kunnes onnistut siinä. Joka epäonnistuneesta kerrasta opit jotain ja toinen kerta meneekin jo paljon paremmin. Tätä herkkua ei kannata jättää väliin vain mahdollisen epäonnistumisen takia. Väittäisin, että jos seuraat tarkkaan ohjeitani ja luet reseptin ja vinkit kunnolla läpi ennen aloittamista mitä luultavimmin onnistut täydellisesti kinuskin tekemisessä. Lupaan myös, että kinuskikastike on kaiken vaivan arvoista. Kastikkeesta tuli niin hyvää että olisin voinut syödä koko satsin yhdeltä istumalta silmiä räpäyttämättä. Välttääkseni tämän minun oli keksittävä jokin muu käyttötarkoitus kinuskille ja leivoin aivan ihanaa omenapiirakkaa jonka ohjeen lupaan julkaista myöhemmin tällä viikolla. 

Mutta ensin, tässä ohje hyvin mahdollisesti maailman parhaimpaan kinuskiin:

Salted caramel sauce
n. 3 dl

Ainekset:
2 1/3 dl sokeria
6 rkl vettä
60g voita, kuutiona
1 1/5 dl kuohukermaa
3/4 tl sormisuolaa

Tee näin:
1. Mittaa kaikki ainekset valmiiksi ennen kuin aloitat kinuskin teon. Lue resepti ja alla olevat vinkit läpi vielä kerran.
2. Laita sokeri ja kylmä vesi paksupohjaiseen keskikokoiseen kattilaan ja lämmitä keskilämmöllä kiehumispisteeseen, koko ajan sekoittaen vispilällä. Kun seos alkaa kiehumaan, lopeta sekoittaminen ja anna seoksen kiehua kunnolla, aina välillä kattilaa hellästi pyöritellen. Älä sekoita vispilällä tässä vaiheessa.
3. Seos alkaa pikkuhiljaa muuttamaan väriä läpinäkyvästä keltaiseksi, ja siitä oranssin punaiseksi. Kun seos on syvän oranssia/punaista lisää voi ja sekoita voimakkaasti vispilällä kunnes voi on sulanut. Ota seos heti pois liedeltä. 
4. Lisää kerma varovasti ja sekoita taas voimakkaasti kunnes kastike on tasaista. Lisää myös sormisuola ja sekoita. Kaada seos lasipurkkiin jäähtymään.

Vinkki!
* Tarkkaile kiehuvaa sokeri-vesiseosta tarkasti sillä seos muuttuu todella nopeasti  keltaisesta syvän puna-oranssiksi ja valitettavasti myös tässä vaiheessa palaa helposti. Eli heti kun näet oikean värin niin lisää voi ja sekoita voimakkaasti.
* Seos kuohuaa voimakkaasti lisätessäsi voin ja kerman seokseen, älä siis huoli. Olet tehnyt kaiken oikein, jess!
* Minulla kesti noin. 6-7 minuuttia kunnes seos oli oikean väristä. Älä kuitenkaan luota siihen että sinulla kestää juuri saman verran vaan tarkkaile seosta koko ajan. 
* Suosittelen käyttämään vaaleapohjaista kattilaa (metalli) kinuskin tekoon jotta näet mahdollisimman hyvin milloin kinuski vaihtaa väriä. Paksupohjaista kattilaa suosittelen siksi ettei sokeri palaisi niin helposti pohjaan.
* Jos haluat voit maustaa kinuskin esim. vaniljalla, rommilla tai lempi liköörilläsi. Lisää mausteet loppuvaiheessa, kerman lisäämisen jälkeen.




9 kommenttia:

  1. Voi minkä teit! Kiitos ihan parhaasta ohjeesta! Niin hyvää!! Liian hyvää!! Ai piti jättää tolle uunissa olevalle omenapiirakallekin??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Wiiks kivasta kommentistasi, mahtavaa kuulla että pidit kinuskikastikkeesta! :) Toivottavasti maltoit jättää edes vähän kastiketta piirakalle ;)

      Poista
    2. Tätä on tullut tehtyä useampaan otteeseen. On vaan niin hyvää....

      Poista
  2. Kuulostaa tosi hyvältä tämä ohjeesi! :)
    Mietin tässä, että miten tuo suola maistuu tuossa kastikkeessa? Mietin kaverille joululahjaksi tämmöisen purkittamista ja hän pitää tosi paljon suolaisesta toffeesta/kinuskista niin olisi kiva, että maistuis "kunnolla". :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Totte! Ihana idea antaa kinuskinen lahja kaverillesi, minä ainakin ilahtuisin :) Jos laitat 3/4 tl sormisuolaa niin se kyllä maistuu mutta jos olet sitä mieltä ettei se riitä niin sitten vain laitat lisää kunnes olet tyytyväinen lopputulokseen :) Itsekin maistelen kastiketta aina sitä tehdessäni ja lisään suolaa maun mukaan!

      Poista
  3. En ole tehnyt ennen salted caramelia ja haluisin tehdä juustokakun, jossa sitä on digestivepohjan ja tuorejuustotäytteen välissä mutta valmiiksi keitetty kondensoitumaito on liian löysää ja valuu ulos kakusta leikattaessa.. Mitä luulet onko tämän ohjeen kinuski tarpeeksi paksua/ jähmettyykö se jääkaapissa niin että se ei valuisi ulos vaan pysyisi kakun sisällä kauniisti tarjoiltaessa?:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Emmi! En ole koskaan kokeillut tätä kinuskia kakun välissä mutta luulen että toimisi paremmin kuin keitetty kondensoitu maito. Mitä kauemmin kinuskia keittää sitä kovemmaksi se jähmettyy jääkaapissa. Varo kuitenkin polttamasta kinuskia :) Toivottavasti kakku onnistuu!

      Ps. Hassua kyllä niin vähän aikaa sitten leivoin juuri juustokakkua digestivepohjalla ja keitetyllä kondensoidulla maidolla ja julkaisin juuri ohjeen. Samantyyppiset kakut meillä näköjään mielessä! :)

      Poista
  4. Hei! Kuinkahan kauan kinuski säilyy? Säilytetäänkö jääkaapissa? Kuulostaa ja näyttää niiiiin herkulliselta mutta en raaski sitä testata jos sitten joudun syömään kaiken heti pois...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...