perjantai 3. lokakuuta 2014

Kanelipullat


Huomenna 4.10 Ruotsissa vietetään jokavuotista Kanelbullens dag-nimistä päivää ja sen kunniaksi julkaisen maailman parhaiden kanelipullien ohjeen teille! Olen aikaisemmin jo hehkuttanut pullien sivelemistä siirapilla uunista oton jälkeen ja niin teen nytkin, niistä tulee vain niin uskomattoman hyviä ja kauniita siirapin ansiosta! Pullissa pitää myös olla reilusti täytettä minun mielestäni ja sitä ei taatusti puutu näistä kanelipullista. Leivoin useasti pullistani korvapuusteja mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain uutta ja tein pullista "solmuja". Pullien taiteileminen solmulle ei ole ollenkaan niin vaikeaa kuin miltä se kuulostaa, sitä  on vain todella vaikea selittää sanoin ja minun olisikin pitänyt ottaa vaihekuvia niin teidän olisi helpompi ymmärtää mitä tarkoitan. Pienen googlaamisen jälkeen löysin kuitenkin muutaman kuvan ja jopa yhden videon jossa näytetään miten solmut tehdään, toivottavasti niistä on apua! 

EDIT:
Sain juuri kuulla lukijalta että Suomessakin vietetään nykyään tätä hienoa juhlapäivää, Suomessa se kulkee nimellä Korvapuustipäivä, mahtavaa! Tässä siis senkin kunniaksi maailman parhaimpien kanelipullien ohje:

Kanelipullat
n. 50 pullaa

Pullataikina:
5 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
2 dl sokeria
2 ps kuivahiivaa
14-16 dl vehnäjauhoja
200g pehmeää voita

Kanelitäyte:
300g pehmeää voita
2 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria
3 rkl kanelijauhetta

Lisäksi:
1 kevyesti vatkattu kananmuna
1 dl vaaleaa siirappia + hieman vettä
1 dl hienoa sokeria

Tee näin:

Taikina:
1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi (42-45C). Sekoita 3 dl jauhoja kuivahiivan kanssa. Lisää kananmuna, kardemumma, suola ja sokeri lämpimän maidon sekaan. Lisää myös jauhot joihin kuivahiiva on sekoitettu ja vispaa nopeasti sekaisin. 
2. Lisää loput jauhoista vähitellen koko ajan sekoittaen, lisää lopuksi pehmeä voi ja vaivaa taikina kimmoisaksi, n. 5-10 minuuttia käsin. Taikinan pitää olla kimmoisaa ja irrota käsistä ja reunoista pienen vaivan jälkeen, hieman tahmea taikina ei haittaa sillä mitä tahmeampi taikina on sitä mehukkaammat pullat. Peitä taikina liinalla ja anna kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, n. 30-40 minuuttia. 

Täyte:
3. Tee täyte valmiiksi sillä aikaa kun pullat kohoavat. Sekoita pehmeä voi, sokeri, vaniljasokeri ja kanelijauhe keskenään, laita sivuun. Lämmitä uuni 225 C. Pue kaksi uuninpeltiä leivinpaperilla.

Kokoa:
4. Vaivaa kohonneesta taikinasta nopeasti ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse yhdestä taikinapalasta suorakaiteen muotoinen levy joka on n. 3 mm paksu. Levitä puolet täytteestä  levyn päälle. 
5. Taita toinen pitkän puolen reuna keskelle ja sitten toinen reuna siihen päälle niin, että sinulla on kolmikerroksinen taikina (täällä on muun muassa kuva vaiheesta). Leikkaa taikinasta terävällä veitsellä pystysuoraisia n. 1½ cm leveitä pitkuloita. Kierritä pitkulat kierteelle ja sido sitten sormen ympäri solmuun (tai näin kuin tässä videossa). Asettele pullat pellille paperisiin muffinssivuokiin.
6. Voitele pullat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla n. 8-12 minuuttia tai kunnes pullat ovat saaneet kauniin värin. Sekoita siirappi ja vesi sillä aikaa keskenään. Voitele pullat heti uunista oton jälkeen siirappisekoituksella ja ripottele päälle sokeria. Tee sama toiselle osalle taikinaa. 

Vinkki!
* Kannattaa lukea resepti ainakin kerran läpi ennen kuin aloitat pullien teon. Kannattaa myös katsoa nuo kuvat ja videot jotta näet mitä tarkoitan jokaisella vaiheella.



13 kommenttia:

  1. No mut onhan toi päivä ollut jo muutaman vuoden Suomessa, kansallinen korvapuustipäivä suomenkieliseltä nimeltään. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, tämä on mennyt minulta ihan ohi :D Kiitos kun tulit kertomaan! :)

      Poista
  2. Miten kivan näköisiä! Täälläkin meinasin huomenna korvapuusteja leipoa, jospas tekisikin tollaisia! Tosi kiva kun olet videonkin ettinyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kissanminttu! Täytyy tulla katsomaan millaisia pullia leivoit :) Ja toivottavasti videosta on apua!

      Poista
  3. Superkauniita, olen Ruotsissa ihaillut näitä solmuversioita. Niissä tuntuu olevan tosiaan täytettäkin enemmän kuin suomalaisissa korvapuusteissa. : )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ja minusta täytettä pitää olla paljon, mikään ei ole ärsyttävämpää kuin korvapuusti jossa ei ole tarpeeksi täytettä! ;)

      Poista
  4. tosi hienoja! itsekin tein korvapuusteja mutta hieman eri mallisia ja sivelin ne kuuman veden ja ruokasoodan seoksella, tuli ihanan tahmaisia ja hyviä. päälle ripottelin raesokerin lisäksi merisuolaa.
    ps: kai se on ihan 'international cinnamon bun day'? näin olen ainakin itse ymmärtänyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri! Minä luulin että korvapuustipäivä tulee alunperin ruotsista ja siksi nimitys siis Kanelbullens dag :) Raesokeri ja merisuola kuulostaa ihanalta! En olekaan kuullut että pullia voisi sivellä ruokasoodalla, kuulostaa jännältä! Eikö mausta tule ruokasoodamainen? :D

      Poista
    2. minusta ruokasooda ei vaikuttanut pullien makuun mitenkään, onneksi. kuumensin n. 1/3 lasillista vettä todella kuumaksi ja sekoitin siihen 1tl ruokasoodaa. :)

      Poista
    3. Ok, kiitos vinkistä, tuota täytyy kokeilla joskus! :)

      Poista
  5. Moi! Tykkään ite paljon kuvailla ruokia ja ois kiva kuulla tarkemmin sun valokuvaamisesta! Esim. kamerasta ja objektiivista, kameran asetuksista ja myös kuvien sommittelusta sekä kuvausympäristöistä.

    Kiitos jos viitsit vastata edes lyhyesti, oon nimittäin tosi kiinnostunut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiva kuulla että sinäkin olet innostunut ruokien valokuvaamisesta! :) Käytän tällä hetkellä Canonin EOS 600d järkkäriä ja Sigman 30mm 1.4-objektiivia. Kuvaan aina M-modella ja olosuhteiden mukaan säädän ISO:a, shutter speedia ja aperturea (en muista nimiä suomeksi :D). Pyrin aina pitämään ISO:n mahdollisimman pienenä mutta varsinkin nyt syksyllä/talvella kun päivät pimenee joudun säätämään sitä suuremmaksi. Kuvaan aina ikkunan vieressä ja aina päivänvalossa, kaikki ylimääräiset valot kiinni.

      Kuvien sommittelusta voin lyhyesti sanoa että kannattaa hankkia muutama hyvä tausta, esim. pöytä, leikkuulauta, kangas, lautoja jne. Ostan kirppareilta usein rekvisiittaa kuviani varten, sieltä löytää kivoja vanhoja astioita ja aterimia jne. Minulla on myös paljon erivärisiä keittiöliinoja ja käytän niitä usein kuvissani. Reseptien raaka-aineet voivat myös toimia hyvin somisteena, jos esim. leivot vadelmapiirakan vadelmat ovat oiva somiste kuviin.

      Itsekin olen vielä täysi amatööri kuvaamisessa joten ammattimaisia vinkkejä minulla ei valitettavasti ole antaa. Paras vinkkini on että kuvaa paljon ja usein :) Toinen vinkki on että kuvaa aina täydellä vatsalla, ruokien valokuvaaminen nälkäisenä vaatii kovaa itsehillintää :D

      Poista
  6. Kiitos Paula! En olekaan kuullut vintturoista, hauska nimitys :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...