lauantai 17. toukokuuta 2014

Triple lemon cupcakes

Yleensä leivon suklaisia cupcakeseja mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain uutta. Halusin tehdä jotain raikasta, kesäistä ja helppoa. Nämä tripla sitruuna cupcakesit olivat ihan nappivalinta! Sitruunaa tulee siis nimen mukaan taikinaan, kuorrutteeseen ja tämän lisäksi cupcakesit täytetään ihanalla lemon curdilla. Ohje saattaa vaikuttaa monimutkaiselta ja aikaa vievältä mutta cupcakesit on loppujen lopuksi todella helpot valmistaa. Näistä tuli aivan ihania, sopivan kirpeitä, raikkaita ja kaiken lisäksi todella söpöjä!

Triple lemon cupcakes
15-18 kpl

Lemon curd:
1 kananmuna
1 kananmunan keltuainen
1 dl sokeria (85g)
40g kylmää voita, paloina
1 dl sitruunamehua (1-2 sitruunaa)
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Lemon cupcakes:
3½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
115g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
½ dl sitruunamehua
1 rkl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
1 1/5 dl kevyt- tai täysmaitoa

Frosting:
170g voita, huoneenlämpöistä
500g tomusokeria, sihdattuna (yksi paketti)
2 tl hienoksi raastettua sitruunan kuorta
3 rkl sitruunamehua
1-2 rkl kermaa

Tee näin:

Lemon curd:
1. Tee ensin lemon curd. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori hienoksi ja purista mehu. Kuutioi kylmä voi. 
2. Sekoita kananmuna, keltuainen ja sokeri keskenään kattilassa käsin vispilällä. Laita kattila liedelle miedolle lämmölle.
3. Lisää sitruunamehu, raastettu kuori sekä kylmä kuutioitu voi kattilaan. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos paksuuntuu, n. 20 minuuttia. Kaada ilmatiiviiseen purkkiin ja laita kansi heti päälle. Anna jäähtyä.

Lemon cupcakes:
4. Tee seuraavaksi cupcakesit. Lämmitä uuni 175 C. Pue muffinssipelti vuoilla. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori hienoksi, purista myös mehu. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola kulhossa, laita sivuun.
5. Sulata voi mikrossa ja kaada isoon leivontakulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa sähkövatkaimella n. 30 sekunnin ajan. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaa jokaisen jälkeen nopeasti sekaisin. Lisää myös sitruunamehu ja raaste ja sekoita tasaiseksi.
6. Lisää jauhot ja maito vuorotellen kolmessa erässä, kuitenkin niin että viimeinen lisäys on jauhoja. Sekoita puulastalla varovasti, älä vatkaa ja älä sekoita liikaa. 
7. Kaada taikina vuokiin, täytä n. 2/3. Paista cupcakeseja uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia tai kunnes puutikku tulee puhtaana ulos. Minä paiston niitä tasan 18 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan.

Frosting:
8. Tee kuorrutus vasta kun cupcakesit ovat jäähtyneet kokonaan. Vatkaa voi pehmeäksi sähkövatkaimella, n. 2 min. Lisää tomusokeri vähitellen koko ajan vatkaten. Lisää sitruunankuori ja mehu, vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi kermaa sen verran että kuorrutuksesta tulee pursotettavaa.

Kokoa:
9. Leikkaa terävällä pienellä veitsellä pieni kolo keskelle jokaista cupcakesia. Täytä kolo teelusikallisella lemon curdia. Pursota kuorrutus päälle ja koristele raastetulla sitruunan kuorella tai esim. keltaisilla strösseleillä. 

Vinkki!
* Lemon curdia jää yli mutta sitä voi käyttää moneen asiaan. Lemon curd maistuu ihanalta sconesien kanssa, paahdetun leivän päällä, macaronsien täytteenä, pannukakun/lettujen kera, jogurtin seassa jne. 
* Cupcakesit voi hyvin valmistaa päivää ennen tarjoilua, raasta kuitenkin sitruunankuori koristeeksi vasta juuri ennen tarjoilua.


Inspiraatio täältä

6 kommenttia:

  1. Mitä mulle just tapahtu. Luin koko blogin kerralla läpi, en pystyny lopettamaan. Liian herkullista, niin paljon suklaata ah, ja niin paljon "tätä-on-kokeiltava"-listalle. Ihan kuin kaikki mun mahdolliset leivonnan ideat, toiveet ja haaveet olisi laitettu samaan paikkaan! Miten en oo löytäny sun tätä MAHTAVAA blogia aikaisemmin?? Kaikki nuo suklaiset ihanuudet ja siis huhhuh! Jään kyllä ehdottamasti seuraamaan mitä kaikkea tänne tuleekaan! Kiitos mahtavista resepteistä, juuuuuri mun makuuni! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tosi kivasta kommentistasi! Mahtavaa saada uusi lukija :) Ja kiva kuulla että meillä on samanlainen maku, toivottavasti löydät täältä paljon uutta kokeiltavaa!

      Poista
  2. Miten vaikuttaa, jos kuorrutteen sokerimäärää vähentää? Kovin huiman tuntuinen tuo 500g... kun voin määräkin on noin "vähäinen" -utelias-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kuorrutteen rakenne saattaa muuttua jos tomusokerin määrää vähentää paljon. Eli kuorrutteesta voi tulla liian löysää pursotettavaksi. Itsekin pidin määrää ensin huimana mutta sitruunan mehu ja raastettu kuori tuo raikkautta kuorrutteeseen ja määrä oli mielestäni sopiva. Voithan lisäillä tomusokeria vähän kerrallaan ja maistella aina välissä ettei kuorrutteesta tule liian makeaa sinun suuhun :)

      Poista
  3. Oi että on taas hyvän näköstä..
    Tällä kertaa kysyn kamerastasi. Ensinnäkin, mikä kamera sinulla on? Entä mitä asetuksia käytät, että saat taustan sumeaksi? Onko sinulla kenties jotain muita vinkkejä kuvaukseen liittyen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Käytän Canon Eos 600d kameraa ja Sigma 30mm f1.4 objektiivia kuvatessani. Käytän M modea eli säädän itse valotusajan, apertuurin (taitaa olla aukko suomeksi?) ja ISO:n. Jotta saisit sumean taustan sinun täytyy käyttää ns. "suurta aukkoa". Minun objektiivillani suurin aukko jonka voi saavuttaa on siis 1.4. Kun olet säätänyt aukon esim. 1.4 sinun täytyy myös muokata valotusaikaa ja ISO:a olosuhteiden mukaisesti.

      Olen aika huono selittämään mutta googlettamalla esim. Shallow depth of field, aperture jne niin löydät aika paljon infoa ja itsekin olen oppinut kaiken netistä lukemalla ja testailemalla! Se onkin paras vinkkini eli otat kamerasi käteen ja alat kokeilemaan eri säätöjä. Mitä enemmän kuvia otat sitä nopeammin kehityt. Toinen vinkki on että kuvaa aina luonnonvalossa, ei missään tapauksessa esim. keittiön lampun alla jne.

      Jos sinulla ei ole järjestelmäkameraa niin en valitettavasti tiedä miten tuon taustan saa sumeaksi, itse en koskaan onnistunut siinä omalla digikamerallani :)

      Tässä on myös yksi hyödyllinen linkki suomeksi: http://www.mikkosaari.fi/aukko/

      Toivottavasti minun sekavasta vastauksesta oli edes jotain hyötyä :D

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...