perjantai 1. marraskuuta 2013

Ranskalainen sitruunapiirakka / Tarte au citron




Päivät lyhenevät ja pimenevät ja huomaan yhä useammin haaveilevani lämpimistä ja valoisista kesäpäivistä. Pidän toki siitä että suomessa on neljä täysin erilaista vuodenaikaa mutta joinakin päivinä sitä ei vain osaa arvostaa. Eilen sattui olemaan juuri sellainen päivä, ulkona oli kylmä ja satoi eikä tehnyt mieli mennä ulos lainkaan. Tällaisenä päivänä kannattaa siis ottaa piirakkavuoka esiin ja leipoa sitruunapiirakka! Mikään ei mielestäni piristä pimeitä syysiltoja paremmin kuin kirpeän makea keltainen piirakka. Pala tätä piirakkaa on kuin pala aurinkoa, heh! Vitsit sikseen, suosittelen kaikkia leipomaan tämän piirakan sillä se oli hirrrrmu hyvää!

Tarte au citron
1 piirakka (vuoka 23cm), n. 8-10 palaa

Täyte: (ohje täältä)
2 sitruunaa (eli reilu 1 dl mehua ja n. 2½ tl hienoksi raastettua sitruunankuorta)
4 kananmunaa
2 dl sokeria (185g)
1 1/4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Pohja: (ohje täältä)
110g kylmää voita kuutioina
2 1/3 dl vehnäjauhoja
1 1/5 dl tomusokeria
ripaus suolaa

Tomusokeria + raastettua sitruunankuorta koristeluun

Tee näin:

Täyte:
1. Tee ensin täyte. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori hienoksi (huom! vain uloin keltainen osa). Purista mehu. Sekoita kananmunat ja sokeri nopeasti vispilällä tasaiseksi, älä vatkaa! Lisää kerma, suola ja sitruunan kuori ja mehu ja sekoita nopeasti. Laita täyte jääkaappiin noin tunniksi lepäämään.

Pohja:
2. Tee pohja sillä aikaa kun täyte lepää jääkaapissa. Kuutioi kylmä voi ja laita yleiskoneeseen muiden pohjan ainesten kanssa. Sekoita kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Ota pois koneesta ja muotoile käsin litteäksi lätyksi. Nosta taikina vuokaan ja levitä käsin vuoan reunoille ja pohjalle. Laita pohja jääkaappiin 15 minuutiksi. Laita uuni lämpenemään 175 C asteeseen.
3. Ota pohja jääkaapista ja pistele siihen haarukalla muutama reikä. Pohjan päälle kannattaa laittaa leivinpaperinpalanen ja painoksi esim. kuivattuja herneitä, keittämätöntä riisiä tai keraamisia paistokuulia jos sinulla on sellaisia. Esipaista pohjaa n. 15 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken. Alenna uunin lämpötila 150 C asteeseen.

Kokoa:
4. Kaada täyte siivilän läpi haalean esipaistetun pohjan päälle. Nosta piirakka varovasti uunin keskitasolle ja paista 25-30 minuuttia, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 
5. Tarjoile piirakka sellaisenaan tai koristele tomusokerilla ja raastetulla sitruunankuorella.

Vinkki!
* Jos käytät irtopohjaista piirakkavuokaa kannattaa laittaa se pellin päälle niin sitä on helpompi siirtää uunista sisään ja ulos.
* Täytettä kannattaa sekoittaa mahdollisimman vähän ettei siihen muodostu ilmakuplia.

Piirakkapohja ennen uunia                                                                       Täyte ennen uunia

35 kommenttia:

  1. Mamma mia näyttääpäs hyvältä! Todella kauniita kuvia myös! Mitä kameraa käytät? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Samalla kameralla vieläkin eli Canon EOS 600d järkkärillä mutta ostin vähän aikaa sitten uuden Sigman 30mm 1.4 objektiivin :)

      Poista
  2. Nää kuvat♥ Nää vaan on jotain niin ihanaa katseltavaa ♥:)

    VastaaPoista
  3. aww... <3 nää sun leipomukset näyttää niiiiiiiiiiin hyviltä.. pakko kait tätäkin koittaa huomenna.. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suosittelen kokeilemaan, oli aivan ihanaa piirakkaa! :)

      Poista
  4. Hyvältä näyttää. Tää vois olla lähellä anopin sitruunapiirakkaa.

    VastaaPoista
  5. Miten saat aina blogipostauksen loppuun nuo 'You might also like' jutut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ihan tarkalleen muista miten se tehtiin mutta googlettamalla löytyy paljon ohjeita, esim tässä yhdet: http://reginaldsonlinerealm.blogspot.fi/2012/10/adding-you-might-also-like-feature-on.html

      Poista
  6. Sulla on jo useampi tälläinen ihanan oloinen ja näköinen sitruunaresepti täällä, enkä ole ikinä edes maistanut mitään tälläistä. Pakko kyllä tehdä asialle jotain! ;D Tämäkin näyttää niin ihanalta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Sitruunaleivonnaiset on ihan parasta, kannattaa kyllä kokeilla jos et vielä ole maistanut!

      Poista
  7. Ihanan näköistä, taas :) Siis kuvat ja piirakka :) Oon kattelut sun kuvia "sillä silmällä" ;) Tuo valotus on aina todella onnistunut! :D Käytätkö kuvauksissa pelkkää luonnonvaloa, vai onko sulla salama apuna? Tai kamerajalusta? Itse koitan pärjätä luonnonvalolla, mutta käsivaralla kuvatessa valotusaika pitää olla lyhyt. Kuvat on tällöin otettava lähellä ikkunaa, jotta valoa riittää, mutta kuviin tulee silloin pahat varjot..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu! En ole koskaan käyttänyt salamaa apuna, kuvaan aina luonnonvalossa eli varsinkin nyt syksyllä/talvella kuvauksesta tulee taas huomattavasti haastavampaa kun on pimeetä melkein koko ajan! Hankin vähän aikaa sitten kamerajalustan mutta olen käyttänyt sitä vain kerran (en näihin kuviin) eli käsivaralla mennään :) Monista kuvista tuleekin sumeita joten räpsin todella paljon kuvia kerralla ja valitsen sitten niistä parhaat. Minäkin yritän kuvata lähellä ikkunaa mutta laitan välillä jonkun ohuen valkoisen kankaan vähän peittämään valoa/ikkunaa niin varjoista ei tule niin pahoja.

      Poista
    2. Kiitti vinkeistä! :) Mietinkin just eilen tuollaisen valkoisen kankaan laittamista ikkunan eteen :) Vielä on mietinnässä miten saisin sen asetettua siihen näppärästi.. Vaikka onpa mulla mitkä keinot vain käytössä, ei musta varmaan koskaan tule noin hyvää kuvaajaa kuin sinä! :) Harjoiteltavaa riittää vielä rutkasti.

      Poista
    3. Höpö höpö sinullahan on ihan mahtavia kuvia! :) Jatka vaan samaan malliin!

      Poista
  8. Herkullisen näköistä piirakkaa, sopii piristämään syksyä :) Onnistuneita kuvia myös sinulla täällä, itse olen juuri aloitellut blogia ja tuo kuvaaminen tuntuu paljon haasteellisemmalta kuin leipominen :) Leiponut olen lapsesta saakka, mutta kuvaaminen on haastavampaa, etenkin näin syksyn hämärissä. Ihana blogi sinulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna-Mari! Kävin katsomassa blogiasi ja vaikuttaa todella lupaavalta, sinähän olet hyvä valokuvaamaan! Blogin ulkoasu ja reseptitkin olivat mieleeni. :)

      Poista
  9. Voisiko piirakkaan yhdistää marenkikuorrutus? :) kauan täytettä paistetaan uunissa ennen marenkia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Piirakkaan voi varmasti yhdistää marenkikuorrutuksen mutta valitettavasti minulla ei ole siitä kokemusta niin en osaa sanoa mitään paistoaikoja. Jos kokeilet niin kerro mielellään miten onnistui, luulen että marenki sopii hyvin piirakan kanssa! :)

      Poista
  10. hei, onko tämä sellainen, jonka voi tehdä edellisenä päivänä, ennen juhlia ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Aino! Kyllä on, jos koristelet piirakan tomusokerilla niin tee se vasta juuri ennen tarjoilua. Hyvää viikonloppua!

      Poista
    2. Kiitos! eikun leipomaan sitten.

      Poista
  11. Mielettömän hyvää, parhaimpien piirakoiden joukossa, joita oon koskaan maistanu ja leiponu<3 Kiitos paljon tästä reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit piirakasta! Piirakka on ehdottomasti yksi omista lempipiirakoistani myös :) Kiitos kun kommentoit!

      Poista
  12. voiko tuo piirakkaphja olla vaikka kaupasta ostettu?

    VastaaPoista
  13. Hei!

    Ihanan näköistä! Voisiko pohjassa käyttää myös Digestive keksejä tai jotakin muuta vehnäjauhojen lisäksi/tilalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! En ole kokeillut tässä ohjeessa keksipohjaa mutta kyllä se voisi toimia. Jos kokeilet niin kannattaa esipaistaa pohja koska tuo sitruunatäyte on aika löysää. Jos kokeilet niin kerro mielellään miten onnistui! :)

      Poista
  14. tämän eilen leivoin, tosin erilaisella pohjalla, kun tomusokeria ei ollutkaan.
    hirmu hyvä oli, vaikka täytteen koostumus olikin vähän yllätys (ja jännitti hyytyykö se ikinä). varmaan liikaa vispasin kananmunia, niin täyte oli kypsyessään aika kuohkeahko. silti hyvä ja koko piirakka katosi piknikillä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pidit piirakasta vaikka täyte yllätti :) Voi olla että vatkasit kananmunia hieman liikaa mutta jos maku kuitenkin oli hyvä se ei haittaa mielestäni. Kiitos kun kommenoit ja mukavaa viikonloppua!

      Poista
  15. Moi,
    löysin tämän ihanan houkuttelevan ohjeen ja haluan tätä tehdä, mutta mietin vain, että onnistuuko tämä ilman yleiskonetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Kyllä onnistuu, voit käsin nyppiä pohjan ainekset sekaisin. Yleiskoneella homma menee vain nopeammin ja helpommin. Ajatus on myös että taikinaa työstetään mahdollisimman vähän. Toivottavasti pidät piirakasta! :)

      Poista
  16. Hei!

    Kysymykseni saattaa kuullostaa hieman tyhmältä :D mutta miksi pohjataikinaan tarvitaan jotain painoksi? Ja meneekö nämä ''paino''ainekset pohjataikinan kanssa uuniin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! "Painot" pitävät pohjan muodon eikä se pääse nousemaan pohjasta/valumaan reunoista. Ja kyllä, painot menevät pohjan kanssa uuniin, muista vain laittaa leivinpaperi väliin :) Jos sinulla ei ole mitään mitä käyttää painoina voit toki leipoa piirakan myös ilman niitä. Toivottavasti pidät piirakasta!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...