sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Texas sheet cake / Mehevä suklaapiirakka


Tämä amerikkalainen suklaapiirakka muistuttaa kovasti meidän mokkapaloja mutta tunnetaan siellä nimellä Texas sheet cake. Kakku on ihanan mehevä, pehmeä ja kostea ja sen valmistamiseen ei tarvitse kuin muutaman mitan, vispilän ja ison kattilan. Kakkua paistetaan vain 15-20 minuuttia ja kuorrutus (joka valmistetaan sillä aikaa kun kakku kypsyy) kaadetaan suoraan kuuman kakun päälle, varsin nopeaa ja helppoa siis! 

Kakku tarjoillaan usein suoraan vuoasta jossa se paistetaan ja monet koristelevat sen rouhituilla pekaanipähkinöillä. Itse valitsin koristella kakun suklaaströsseleillä mutta myös kookoshiutaleet, nonparellit, kaakaonibsit jne sopivat hyvin koristeluun.  Kakun voi tarjoilla sekä hieman lämpimänä että kylmänä.

Texas sheet cake / Mehevä suklaapiirakka
n. 20 palaa, vuoka 25 x 40 cm

Pohja: (ohje täältä)
220g voita
2 1/3 dl vahvaa kahvia (esim. 2 1/3 dl kuumaa vettä + 2 tl pikakahvijauhetta) 
5 rkl kaakaojauhetta
4 3/4 dl (260g) vehnäjauhoja
3 1/3 dl (300g) sokeria
1 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa
1 1/4 dl kermaviiliä (10% rasvaa)

Kuorrutus:
85g voita
4/5 dl maitoa
3/5 dl kaakaojauhetta
5 dl tomusokeria

Koristeluun esim. kaakaonibsejä, strösseliä, rouhittuja pekaanipähkinöitä jne.

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 175 C. Pue vuoka leivinpaperilla ja voitele kevyesti. Keitä kahvi. Laita voi, kahvi ja kaakaojauhe isoon kattilaan ja sulata miedolla lämmöllä kunnes voi on kokonaan sulanut ja seos on tasaista.
2. Sekoita vispilällä vehnäjauhot, sokeri, ruokasooda, vaniljasokeri sekä suola kahvi-voiseokseen. Vältä turhaa sekoittamista. Lisää myös kananmunat ja kermaviili, sekoita sen verran että taikina on tasaista.
3. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia kunnes puutikku tulee puhtaana ulos. Älä kuitenkaan paista liian kauan sillä kakun kuuluu olla kosteaa.
4. Tee kuorrutus sillä aikaa kun pohja paistuu uunissa. Laita voi, maito ja kaakaojauhe kattilaan, sulata miedolla lämmöllä koko ajan vispilällä sekoittaen. Varo kuumentamasta liikaa sillä maito palaa helposti pohjaan. Ota kattila pois liedeltä ja lisää tomusokeri erissä (siivilän läpi jos paakkuista), sekoita tasaiseksi.
5. Levitä kuorrutus kuuman pohjan päälle ja ripottele haluamasi koristeet päälle. Anna jäähtyä halutessasi n. 30 min ennen tarjoilua, pidempään jos haluat että kuorrute on kovempaa. Leikkaa paloiksi ja tarjoile. Mikäli valmistat kakun etukäteen kakku kannattaa ottaa huoneenlämpöön n. 30 minuuttia ennen tarjoilua.




14 kommenttia:

  1. Haa täältä löysin hyvän ohjeen näiden tekoon! Kiitos :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, tämä oli ihan mielettömän mehevää!

      Poista
  2. Herkullisen näköinen... vähän samantyylistä piirakkaa tein just eilen. Tulikin muuten mielettömän hyvää!

    VastaaPoista
  3. On todella mehevän näköistä, eikä helppoja suklaareseptejä ole koskaan varmaan liikaa :) Tälläsellä voisi joskus työstä palaavan miehen yllättää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, miehesi ilahtuisi varmasti! Ja olen täysin samaa mieltä noista suklaaohjeista :D

      Poista
  4. Näyttää herkulliselta jälleen :) Näitä voisikin kokeille ensi kerralla kun mies pyytää mokkapaloja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Susu Maaret! Kannattaa kokeilla, nämä muistuttavat aika paljon mokkapaloja mutta olivat mielestäni mehevämpiä! Ja muuten todella helppotekoisia :)

      Poista
  5. Tein gluteenittomista jauhoista, laitoin joukkoon ranskanpastilleja ja kuorrutteeseen pipariminttuaromia. Hyvin onnistui :) Tein puolikkaan annoksen 20cm x 20cm vuokaan. Tuli kostea mutta ei ihan kuitenkaan mutakakkumainen. Nam!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...