keskiviikko 28. lokakuuta 2015

Kurpitsa-pekaanipähkinäpiirakka


Kurpitsapiirakka ja pekaanipähkinäpiirakka ovat jo kauan olleet kokeiltavien ohjeiden listalla ja päädyin tällä viikolla vihdoin kokeilemaan piiraita. En osannut valita kumman piirakan tekisin joten päätin yhdistää molemmat maut yhteen piirakkaan. Makea mausteinen kurpitsatäyte sopi loistavasti yhteen pekaanipähkinöiden kanssa! Kurpitsapiirakka maistuu ihan joululta ja, yllätys yllätys, kurpitsalta! Minulle tuli myös mausteiden ansiosta vahvasti mieleen piparkakkutaikina täytteestä. 

Piirakan teossa on muutama eri vaihe ja ohje kannattaa lukea läpi ennen kuin aloitat piiraan teon. Vaiheet eivät kuitenkaan ole erityisen työläitä. Valmista kurpitsasosetta saa ostaa mm. Citymarketista. Voit myös itse tehdä kurpitsasoseen mutta minulla ei valitettavasti ole ohjetta siihen. Perinteiseen kurpitsapiirakkaan tulee kermaa tai makeuttamatonta maitotiivistettä (evaporated milk) mutta käytin piirakkaani makeutettua valmiiksi keitettyä kondensoitua maitoa (dulce de lecheä) joka antoi piiraalle hieman kinuskisen maun. Piirakka kannattaa tarjoilla makeutetulla kermavaahdolla ja notkistetun dulce de lechen kanssa, nam!

Makoisaa Halloweeniä kaikille!

Kurpitsa-pekaanipähkinäpiirakka
1 iso piirakka. Piirakkavuoka n. 26 cm halkaisijaltaan ja 6 cm korkea

Pohja: (Ohje täältä)
225g kylmää voita kuutioina
6 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
2 rkl fariinisokeria
½ tl suolaa
n. 1 dl jääkylmää vettä (lisää vähän kerralla)

+ 1 kananmuna ja 1 rkl vettä, yhteen vatkattuna

Kurpitsatäyte: (Ohje täältä)
1 prk kurpitsasosetta (425g)
1 prk valmiiksi keitettyä makeutettua kondensoitua maitoa (397g)
2 kananmunaa
1 tl kanelia
½ tl jauhettua (kuivattua) inkivääriä
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1/4 tl jauhettua neilikkaa
ripaus mustapippuria myllystä
2 tl vaniljasokeria

Pekaanipähkinäkerros: (Ohje täältä)
3 rkl voisulaa
1½ dl vaaleaa siirappia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
1 tl vaniljasokeria
2½ dl pekaanipähkinöitä

Lisäksi:
Sokerilla makeutettua kermavaahtoa
(+ notkistettua kondensoitua maitoa tarjoiluun)

Tee näin:

Piirakkapohja:
1. Tee ensin piirakkapohja. Laita kylmä voi, jauhot, vaniljasokeri, fariinisokeri sekä suola tehosekoittimeen ja aja nopeasti tasaiseksi murumaiseksi massaksi. Lisää jääkylmää vettä teelusikallinen kerrallaan kunnes seos alkaa muistuttaa taikinaa.
2. Ota taikina pois tehosekoittimesta ja jaa se kahteen osaan. Muotoile käsin nopeasti kahdeksi palloksi. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. Vältä liikaa vaivaamista ja veden lisäämistä. Laita pallot kelmuun ja laita taikinat jääkaappiin vähintään 20 minuutiksi. Voitele piirakkavuoka kevyesti.
3. Ota yksi taikinoista jääkaapista ja kauli hyvin jauhoitetulla alustalla pyöreäksi ohueksi (n. 5mm) levyksi. Nosta kaulimen avulla piirakkavuoan päälle ja painele kevyesti pohjalle ja reunoille. Leikkaa veitsellä ylimääräiset reunat pois. Kauli myös toinen taikina ja ota muotilla pyöreitä palloja taikinasta. Voitele piirakan reunat kananmuna-vesiseoksella ja asettele pyörylät reunan päälle. Voitele taas ja laita pohja sitten jääkaappiin odottamaan.
4. Lämmitä uuni 175C.

Kurpitsatäyte:
5. Sekoita kurpitsapyre ja kondensoitu maito tasaiseksi käsin vispilällä. Lisää loput aineksista ja sekoita tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista uunissa n. 20 min.

Pekaanipähkinäkerros:
6. Tee pekaanipähkinäkerros sillä aikaa kun kurpitsatäyte paistuu. Sekoita voisula, siirappi, sokeri, kananmunat ja vaniljasokeri keskenään tasaiseksi, lisää pekaanipähkinät. Kaada seos esipaistetun kurpitsatäytteen päälle ja paista vielä n. 40-55 min. Jos reunat saavat liikaa väriä niin peitä ne foliolla. Jos taas piirakan pinta saa liikaa väriä niin peitä koko piirakka foliolla. 
7. Piirakka on valmis kun pähkinäkerros on jähmettynyt mutta piirakka tutisee vielä hieman. Voit myös viedä terävän ohuen veitsen piirakan keskelle, veitsen pitäisi tulla suht puhtaana ulos. Piirakka kypsyy vielä hieman uunista oton jälkeen.
8. Anna piirakan jäähtyä huoneenlämmössä jonka jälkeen laita piirakka vielä jääkaappiin muutamaksi tunniksi. Leikkaa paloiksi ja tarjoile kevyesti vatkatun makeutetun kermavaahdon ja dulce de lechen kanssa.

Vinkki!
* Yritä pitää piirakkataikina koko ajan mahdollisimman kylmänä. Kun asetat pohjan piirakkavuokaan niin vältä pohjan venyttämistä, tällöin pohja kutistuu uunissa.
* Ohjeella tulee 2 piirakkataikinaa mutta voit pakastaa ylimääräisen taikinan toista kertaa varten. Tein kaksinkertaisen taikinan siitä syystä että halusin koristella piirakan reunat palloilla. Jos haluat voit puolittaa pohjan ohjeen.
* Piirakan paistoaika vaihtelee paljonkin riippuen uunista. Joillekin tunnin kokonaispaistoaika riittää hyvin kun taas toisella voi kestää 75 minuuttia. Tarkkaile siis piirakkaasi loppuvaiheessa.




2 kommenttia:

  1. Onpa syntisen herkullisen näköinen piirakka. Pekaanipähkinäpiirakka on hyvää ja kun katsoo noita raaka-aineita, niin ei tämä ainakaan huonompaa voi olla. :) Tuohon kurpitsasoseeseen en ole vielä kaupassa törmännyt. Täytynee katsoa ensi kerralla tarkemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä löytyy mm. Citymarketeista! Kiitos kommentistasi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...