maanantai 17. maaliskuuta 2014

Lemon & lime cheesecake



Tässä ihanan raikkaan uunissa paistettavan juustokakun ohje. Kakun koostumus on suussa sulavan pehmeä ja kakku muistuttaa maultaan aika paljon Key lime-piirakkaa (ohjeen Key lime-piirakkaan löydät täältä). Kakun pohja on tehty Oreo-kekseistä ja ne sopivatkin täydellisesti yhteen kirpeän täytteen ja päällisen kanssa. Kakun täytteeseen tulee sekä sitruuna että limemehua ja kakun kruunaa auringon keltainen Lemon curd. Jos joku siis jo kaipaa kesää niin ehdotan että leivotte tämän juustokakun, otatte sitä ison palan ja suljette silmänne. Ainakin minun ajatukseni laukkaavat heti aurinkoisiin ja kuumiin kesäpäiviin. 

Lemon & lime cheesecake 
Pyöreä kakkuvuoka n. 24 cm.

Pohja:
20 oreo keksiä
60g voita

Täyte:
500g tuorejuustoa, huoneenlämpöistä
2 dl sokeria (170g)
3 kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
1/4 dl sitruunamehua
3/4 dl limemehua
1 limen raastettu kuori
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa

Lemon curd:
1 kananmuna
1 kananmunan keltuainen
1 dl sokeria (85g)
40g kylmää voita, paloina
1 dl sitruunamehua (1-2 sitruunaa)
1 sitruunan hienoksi raastettu kuori

Koristeluun:
1 sitruunasiivu 
muutama mintun lehti

Tee näin:

Pohja:
1. Lämmitä uuni 175 C. Voitele 24cm irtopohjavuoka/piirakkavuoka. Murskaa oreo-keksit tehosekoittimessa (tai laita keksit pussiin ja murskaa kaulimella). Sulata voi.
2. Sekoita voisula keksimurujen kanssa tasaiseksi massaksi. Painele seos vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa keskellä uunia 8-10 minuuttia, ota uunista ja anna jäähtyä ritilällä. Alenna uunin lämpötila 160 C. 

Täyte:
3. Pese lime huolellisesti ja raasta kuori hienoksi. Purista mehu sekä limestä että sitruunasta, tarvitset mehua yhteensä 1 dl. Erottele myös keltuaiset valmiiksi.
4. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi sähkövatkaimella, n. 2 minuuttia. Lisää sokeri vähitellen koko ajan vatkaten, vatkaa ilmavaksi, n. 2 minuuttia. Lisää kananmunat yksitellen taikinan sekaan, vatkaa kunnolla jokaisen jälkeen. Lisää myös keltuaiset ja vatkaa tasaiseksi.
5. Lisää lopuksi sitruuna- ja limemehu, raastettu kuori, vehnäjauhot sekä ripaus suolaa. Vatkaa tasaiseksi nopeasti. Kaada taikina esipaistetun pohjan päälle.
6. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 40-45 minuuttia, tai kunnes reunat ovat pysähtyneet eivätkä enää kiillä mutta keskiosa vielä tutisee hieman. Ota pois uunista ja anna jäähtyä kokonaan huoneenlämmössä. Laita kakku jääkaappiin yön yli.

Lemon curd:
7. Tee lemon curd vasta kun kakku on levännyt yön yli jääkaapissa. Pese sitruuna huolellisesti. Raasta kuori hienoksi ja purista mehu. Kuutioi kylmä voi. 
8. Sekoita kananmuna, keltuainen ja sokeri keskenään kattilassa käsin vispilällä. Laita kattila liedelle miedolle lämmölle.
9. Lisää sitruunamehu, raastettu kuori sekä kylmä kuutioitu voi kattilaan. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes seos paksuuntuu, n. 20 minuuttia. 
10. Anna lemon curdin jäähtyä huoneenlämpöiseksi aina välillä sitä sekoittaen. Levitä tahna varovasti jäähtyneen kakun päälle. Laita kakku jääkaappiin vielä pariksi tunniksi. 
11. Koristele kakku sitruunalla sekä mintunlehdillä. Leikkaa kakusta siistejä paloja terävällä kuumalla veitsellä (laita veitsi kuumaan veteen ja kuivaa).

Vinkki!
* Jos käytät irtopohjaista vuokaa kannattaa laittaa leivinpaperilla vuorattu pelti uunin pohjalle sen varalta että vuoka ei ole täysin tiivis ja pohjasta sattuisi valumaan nestettä.
* Laitoin kakkuun 1/4 dl sitruunamehua ja 3/4 dl limemehua. Voit kuitenkin muuttaa suhdetta mielesi  mukaan, kunhan mehua on yhteensä n. 1 dl. 
* Kakku maistuu parhaalta saatuaan levätä jääkaapissa päivän tai kaksi.




36 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköinen!
    Sitruunakakut on lemppareita ♥

    VastaaPoista
  2. Nam, herkullisen näköistä! Juu'u, kyllä pala kesää kelpaisi täällä lumen ja liukkauden keskellä. ;) Hyvä kun muistutit tuossa vinkki kohdassa että laittaa leivinpaperin irtopohjavuoan pohjalle, minulla ainakin on monesti vuotanut uunin pohjalle paistaessa nestettä eikä se haju oo kovinkaan kiva. :D Nykyään kyllä aina pingotan leivinpaperin vuoan pohjalle, helpompi siirtää tarjoilualustallekin sitten. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep haju ei ole kiva eikä uunin siivoaminen ole lempipuuhaani myöskään! :D Ja mïnäkin pingotan leivinpaperin usein vuoan pohjalle, sekin on kätevä kikka. Tämän kakun tein kuitenkin piirakkavuokaan joten tällä kertaa ei ollut tarvetta :)

      Poista
  3. Ihania värejä täällä! Voisikin tehdä tällaista tässä kevään mittaan, sitruunaiset kakut ovat ihania. Vähän vaihtelua suklaisiin herkkuihin, niitä kun on tullut tehtyä talven mittaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jep minullakin tulee talvella leivottua aika paljon suklaisia herkkuja mutta sitruunaiset leivonnaiset ovat mielestäni mukava piristys talveen sekä värinsä että makunsa puolesta :)

      Poista
  4. Voih miten herkullisen näköistä! Sitruunajuustokakut on vaan niin herkullisia. Täytyy varmaan itsekin tehdä sellaista tässä lähiaikoina :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli hyvää ja piristävää! :D Kannattaa kokeilla :)

      Poista
  5. Siis apua! Yleensä ruokaan liittyvät blogit ei oo ollenkaan mun juttu, kiinnostus ei riitä seurailla niitä. Löysin kuitenkin tän sun blogin ihan sattumalta googlesta ettiessäni jotain kivaa keksireseptiä ja rakastuin sun valokuvaustaitoihin niin paljon, että oli pakko jäädä seuraamaan! Nykyään sit oonkin ihan rakastunut tähän sun blogiin ja tää onkin varmaan nykyään mun lemppariblogi. Aivan uskomattomia reseptejä ja aplodit sulle kamerankäyttäjänä! Tätäkin reseptiä varmaan pakko kokeilla viikonloppuna :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Iina aivan ihanasta ja piristävästä kommentistasi!! Mahtavaa kuulla että jaksat lukea blogiani vaikket muuten lue ruokablogeja! :) Ja olen kyllä täysin amatööri vielä tuon kameran kanssa mutta mukava kuulla että kova harjoittelu näkyy edes vähän :)

      Jos kokeilet ohjetta olisi kiva kuulla mitä mieltä olet siitä, itse pidin paljon kakun pehmeästä koostumuksesta ja kirpeästä mausta! Ja sinullakin on kiva blogi, kiva kun kommentoit niin löysin sinne! :)

      Poista
  6. Voi ihanaa mikä kakku! Tää on just jotain sellasta mitä kaipasin piristykseksi tähän hetkeen. Täytyy ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinikka, kannattaa ehdottomasti kokeilla jos kaipaat piristystä! :)

      Poista
  7. Hei mistä ihmeestä noita Oreo-keksejä kannattaa metsästää? Ja kiitos ihanasta blogista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Katja! Ainakin Helsingistä niitä saa Behnfordsilta ja niillä on myös nettikauppa josta niitä voi tilata muualle Suomeen. Olen myös kuullut että jotkut ruokakaupat myisivät niitä. Itse ostan niitä aina monta pakettia kotiin kun käyn ulkomailla tai pyydän tuttuja tuomaan :)

      Dops brownie ja rainbown Do-re-mi keksit ovat melkein identtisiä Oreoiden kanssa eli niitä voi hyvin käyttää kaikissa ohjeissa jossa käytetään Oreoita.

      Poista
  8. Ihanan näköinen juustokakku! Tuo musta pohja sopii tuohon tosi hyvin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Minunkin mielestä tuo musta pohja oli hyvä sekä makunsa että värinsä puolesta :)

      Poista
  9. Ihanaa...olen suuri limen ja sitruunan ystävä. Hyvä, että löysin sinun blogisi.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin rakastan limeä ja sitruunaa! Kiva kun löysit blogiini :)

      Poista
  10. Vau, kylläpä on ihanan raikkaan näköinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Daniela! Kakku oli mielestäni ihanan kirpeä ja raikas :)

      Poista
  11. Kiitos paljon ihanista ohjeista, olen jo kokeillut muutamaa ja esimerkiksi valkosuklaahippukeksit onnistuivat täydellisesti :). Pidän blogissasi erityisesti siitä, että ohjeet ovat tarkat ja yksityiskohtaiset - näin aloittelevana leipojana sitä ei automaattisesti tajua monia juttuja ilman neuvoa. (Vertaa äidin "laitat vaan siihen sopivasti jauhoja, kyllä sen taikinasta huomaa" -ohjeet kymmenien vuosien kokemuksella :D) Ainoa ongelma näissä ohjeissa on se, kuinka pitäytyä syömästä kaikkea itse...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ihanasta kommentistasi! Tosi mukava kuulla että olet löytänyt mieluisia ohjeita ja että ohjeet ovat olleet selkeitä. Yritän aina panostaa siihen sillä muistan kun itse aloitin leipomisen ja silloin arvostin suuresti tarkkoja ohjeita. Haha minullakin on usein ongelmia itsehillinnän kanssa joten siinä en osaa auttaa :D

      Poista
  12. Vaikuttaa täydelliseltä sitruunan ystävän juustokakulta, maistan jo suussa ihanan raikkauden! Jäin ihmettelemään miksi keksipohjaa pitää esipaistaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Minä paistan yleensä keksipohjat jotta ne "kiinteytyisivät" ja pitäisivät paremmin muotonsa. Jos haluat voit myös kokeilla laittaa pohjan jääkaappiin hetkeksi paistamisen sijaan. Toivottavasti pidät kakusta jos kokeilet sitä :)

      Poista
  13. Testattu :) oli todella hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että kakku maistui! Kiitos kun tulit kommentoimaan :)

      Poista
  14. Tein tätä viime viikolla ja oli aivan mielettömän hyvää, paljon kehuja tuli myös kanssa syöjiltä! :) Tätä on tehtävä toistekin! Nams :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa kuulla että piditte kakusta! Kiitos kommentistasi :)

      Poista
  15. Hei! Sain maistaa tätä herkkua tänään Porvoossa ravintolapäivillä. Parasta juustokakku mitä olen ikinä maistanut! Ihan pakko oli udella reseptin alkuperää ja näin löysin blogisi. Mikä herkkuarkku. Voisitko kehitellä juustokakku karpalosta tai puolukasta näin joulun alla? Terveisin: Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati aivan mahtavasta kommentistasi! Niin kiva kuulla että kakkuni on päätynyt ravintolapäiville ja että kakku maistui! :) Ja jouluinen juustokakku on mahtava idea, ehdottomasti kehittelen sellaisen jos minulla vain on aikaa, kiitos ideasta!

      Poista
  16. Tyhmä kysymys mutta lisätäänkö raastettu limen kuori täytteeseen samalla kun mehut? :D ihana blogi sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kyllä lisätään, pahoittelut että se on jäänyt pois ohjeesta ja mahtavaa kun huomasit sen, kiitos! :)

      Poista
  17. Voikohan tässä käyttää lemon curdina kaupasta ostettavaa versiota?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kyllä voi jos ei jaksa/ehdi tehdä sitä itse :) Toivottavasti kakku onnistui!

      Poista
  18. Hei! Serkun vinkistä tein tätä kakkua, juustokakut on lemppareitani! Minä en vaan saanut lemon courdia paksuuntumaan :( osaatko antaa vinkkejä mitä tein väärin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Harmi ettei lemon curd paksuuntunut :/ En keksi muuta kuin ettet keittänyt seosta tarpeeksi kauan, sillä tavalla olen aina saanut lemon curdin lopuksi sopivan paksuksi. Ja jäähtyessäänhän se paksuuntuu entisestään. Ihan paksuahan sen ei kuulu olla niin että sen vielä voi levittää kakun päälle. Toivottavasti kakun maku kuitenkin oli hyvä! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...