sunnuntai 13. heinäkuuta 2014

Salted dulce de leche mudcake



Vähän aikaa sitten leivoin aivan ihania Dulce de leche brownieseja enkä ole saanut niitä mielestäni sen jälkeen. Suklaa ja karamellikastike oli sen verran koukuttava yhdistelmä ettei mennyt kauaa ennen kuin aloin taas himoitsemaan näitä kahta. Tällä kertaa tein perinteisen mutakakun jonka päällystin karamellisoidulla kondensoidulla maidolla, eli dulce de lechellä. Koska sekä suklaa että karamellikastike sopii täydellisesti yhteen sormisuolan kanssa ripottelin sitä kakun päälle ennen tarjoilua ja voi että kuinka hyvää kakusta tuli! Kakun taivaallisen maun ja kauniin ulkomuodon lisäksi se on todella nopea- ja helppotekoinen eli kakku saa täydet pisteet minulta.

Dulce de lechen voi itse tehdä keittämällä makeutettua kondensoitua maitoa n. 3 tuntia mutta mukavuudenhaluinen kun olen niin käytän usein valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa. Sekä makeutettua kondensoitua maitoa että karamellisoitua kondensoitua maitoa saa ostaa hyvin varustetuista ruokakaupoista, kannattaa kysyä neuvoa kaupasta jos ei itse löydä purnukoita. Kakun päälle kannattaa muuten ehdottomasti ripotella juurikin sormisuolaa, ei mitään tavallista pöytäsuolaa sillä rakenne ja maku on täysin erilainen. Kuten kaikissa brownie- ja mutakakkuohjeissa niin tätäkään kakkua ei saa paistaa liian kauan. Niinkuin nimikin jo sanoo niin kakun pitää jäädä tahmeaksi, M-U-T-A-maiseksi. Mikään ei ole niin ärsyttävää kuin kuivaksi paistettu mutakakku ja mielummin kakku jää hieman raaemmaksi kuin kuivaksi mielestäni. 

Ja tässä ohje olkaa hyvät:

Salted dulce de leche mudcake
Yksi kakku, irtopohjavuoka 23-24 cm.

Mutakakkupohja:
150g voita
2½ dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta (+ vuoan jauhotukseen)
1 tl vaniljasokeria
½ tl suolaa
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

Päällinen:
1 tlk (397g) karamellisoitua makeutettua kondensoitua maitoa
sormisuolaa

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 175 C. Pue 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Voitele ja jauhoita kaakaojauheella.
2. Sulata voi keskikokoisessa kattilassa. Ota pois liedeltä ja lisää sokeri, kaakaojauhe, vaniljasokeri ja suola, sekoita käsin vispilällä kunnes seos on tasaista. Lisää kananmunat yksitellen ja sekoita nopeasti jokaisen jälkeen. 
3. Lisää lopuksi jauhot ja sekoita nopeasti. Älä sekoita liikaa ja älä missään vaiheessa vatkaa taikinaa! Vain niin että kaikki ainekset ovat sekoittuneet.
4. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua uunin alatasolla n. 20 minuuttia tai kunnes reunat ovat juuri ja juuri pysähtyneet. Keskiosan pitää olla tahmea ja tutista vielä. Älä paista kakkua liian kauan!
5. Anna kakun jäähtyä ja levitä sitten karamellisoitu kondensoitu maito päälle. Laita kakku jääkaappiin vähintään tunniksi lepäämään. 
6. Ota jäähtynyt kakku jääkaapista. Ripottele sormisuolaa kakun päälle juuri ennen tarjoilua.

Vinkki!
* Älä missään tapauksessa paista kakkua liian kauan, kakku kypsyy vielä hieman uunista oton jälkeen ja se kiinteytyy jääkaapissa.
* Jos kondensoitu maito on hieman rakeista ja klimppistä niin sekoittamalla vispilällä saat klimpit pois.
* Kakku maistuu mielestäni vielä paremmalta kun se on saanut levätä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli.


16 kommenttia:

  1. Hei! Kiinteytyykö kuorrutus kylmässä, vai valuuko se viileässä olon jälkeen vielä leikattujen kakkupalojen reunojen yli? Kiitos todella hyvästä ja selkeästä blogista, se on ollut kovassa käytössä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sara ja kiitos itsellesi kivasta kommentistasi! :) Tuossa kuvassa leikkasin kakusta palan melkein heti joten sen takia kuorrutus valuu noin paljon. Kuorrutus kiinteytyy hieman jääkaapissa ja kakusta saa siistejä paloja kunhan vaan malttaa odottaa muutaman tunnin. Toivottavasti pidät kakusta yhtä paljon kuin minä jos kokeilet sitä!

      Poista
  2. Voi että alkoi tekemään mieli mutakakkua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehe kannattaa kokeilla tätä, niin helppo tehdä aivan taivaallista!! :)

      Poista
  3. Hei ois tosi kiva jos tekisit semmosen postauksen, missä ois sun tän hetken lempapri leivonta / ruokablogeja? :) Tää on nyt vähän tämmönen lifestyle-postaustoive, mut se ois tosi jees kuitenki!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tuohan on hyvä idea ja varmasti voin toteuttaa sen tässä lähiaikoina :) Kiitos ideasta ja hyvää kesän jatkoa!

      Poista
  4. Voi järkytys, miten tän on oltava hyvää - ja makeeta :D Jos nyt voisin iskeä lusikkani tuollaiseen kakkupalaan, häviäisi varmasti aamupäivän väsymys kuin tuhka tuuleen :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli aivan järkyttävän hyvää mielestäni ja piristi kummasti koko päivääni :D Ja juuri sopivan makeaa, ei ollenkaan liian! :)

      Poista
  5. Moikka! Tein tämän kakun viime viikonloppuna ja oli aivan uskomattoman hyvää - iso kiitos loisto ohjeesta! :) Linkkasin sen myös omaan blogiini:

    http://myexploration.bellablogit.fi/2014/08/01/salted-dulce-de-leche-mudcake/

    Kiitos vielä herkullisesta blogista, josta jaksan aina vain ammentaa lisää leivottavaa arkea piristämään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso kiitos itsellesi kivasta kommentistasi ja siitä, että tätä kautta löysin perille blogiisi, aivan mahtava blogi sinulla! Täytyi heti lukea melkein koko blogi läpi, en ole pitkään aikaan törmännyt niin mielenkiintoiseen ja hyvin kirjoitettuun blogiin! :) Ihanaa kesän jatkoa sinulle ja perheellesi!

      Poista
  6. Nam, mitä herkkua! Olen jo useampaan otteeseen katsonut tätä kakkua ja nyt sen leipomiseen tarjoutui tilaisuus. Kondensoidun maidon sijasta käytin itse tehtyä kinuskia, kun piti saada laktoositon kakku. Kakku toimi mainiosti omatekoisellakin kinuskilla. Muutenkin kiva ja visuaalisesti tyylikäs blogi. Kiitoksia! Vesi kielellä odottelen aina uusia herkkuja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla että pidit kakusta Rosakka! Ja hyvä tietää että toimii myös laktoosittomalla itsetehdyllä kinuskilla :) Kiitos paljon ihanasta kommentistasi ja kiva kun kävit vierailulla!

      Poista
  7. Hmm... Mitäköhän tapahtui kun mutakakustani tuli niin ohut, suunnilleen puolen sentin paksuinen? vuoka on oikean kokoinen, 24 cm.
    Muuten kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Ida ja kiitos kommentistasi! Valitettavasti en keksi mitään syytä sille että kakustasi tuli niin ohut, ainut minkä keksin olisi aineksien väärin mittaaminen.. Maistuiko kakku kuitenkin hyvältä? :)

      Poista
  8. Hei, kiitos tästä ihanasta reseptistä, jota päätin kokeilla viime viikonloppuna. Lisäsin hiukan leivinjauhetta ja koristelin kakun suklaalla. Käy kurkkaamassa:

    http://www.anninuunissa.fi/2014/10/suklaa-kinuski-mutakakku.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi näyttää aivan ihanalta! Kiitos kun tulit kommentoimaan ja kun linkitit ohjeen blogiini :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...