torstai 28. marraskuuta 2013

Pinaatti-artisokkapiirakka fetalla


Tässä aivan mahtavan suolaisen piirakan ohje! Piirakan pohja on yksi lempipohjistani, todella hyvän makuinen eikä sitä tarvitse esipaistaa. Täytteinä taas on fetajuustoa, pinaattia ja artisokkia. Olen tehnyt tätä piirakkaa lukuisat kerrat ja tulen varmasti tekemään vielä uudestaan, kyseessä on siis yksi luottoresepteistäni. Hyvää, yksinkertaista ja helppoa ja sopii niin lounaaksi kuin tarjottavaksi juhliin.

Pinaatti-artisokkapiirakka fetalla
Vuoan halkaisija n. 28 cm

Pohja:
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunamuusijauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
100g kylmää voita, kuutioina
1 dl maitoa/kermaa

Täyte:
1 pieni keltainen sipuli
250g tuoretta pinaattia, huolellisesti pestynä
1 valkosipulinkynsi
1 tölkki artisokkia (240/390g)
200g fetajuustoa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
suolaa, pippuria
1-2 dl juustoa raasteena

Tee näin:
1. Lämmmitä uuni 200 C. Voitele piirakkavuoka. Pese pinaatti huolellisesti ja valuta artisokat. Hienonna sipuli. Raasta juusto.
2. Kuullota sipulia öljyssä muutama minuutti. Lisää pinaatti ja murskattu valkosipuli ja paista keskilämmöllä n. 5-10 minuuttia. 
3. Tee sitten pohja. Sekoita jauhot, perunamuusijauhe, leivinjauhe ja suola kulhossa, nypi kylmä voi sekaan. Lisää lopuksi maito/kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Painele taikina vuoan pohjille ja reunoille.
4. Leikkaa artisokat ja fetajuusto pienemmäksi, sekoita pinaattipaistoksen kanssa. Vatkaa kerma ja kananmunat kevyesti sekaisin kulhossa, mausta suolalla ja pippurilla. 
5. Levitä täyte pohjan päälle, kaada kerma-munaseos päälle. Ripottele lopuksi juustoraaste piirakan pinnalle.
6. Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 30 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Piirakka maistuu hyvältä myös kylmänä. 

Vinkki!
Tarvitset pinaatin paistamiseen ison pannun tai sitten suosittelen lisäämään pinaatin erissä pannuun. 250g tuoretta pinaattia on nimittäin aluksi todella paljon mutta se kutistuu nopeasti kuumassa.



lauantai 16. marraskuuta 2013

Juustokakku & brownie muffinssit

Juustokakun ja brownien yhdistäminen on mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaimmista keksinnöistä ja olenkin aikasemmin kokeillut sitä Suklaa-juustokakkubrownien  sekä tavallisten Juustokakkubrownien muodossa. Tällä kertaa kokeilin leipoa browniet  muffinssipellissä ja täytyy sanoa että toimii aivan loistavasti näinkin! Browniet kannattaa ehdottomasti leipoa silikoniseen muffinssivuokaan tai sitten laittaa paperiset vuoat tavallisen pellin koloihin. Minä kokeilin molempia peltejä ja browniet oli melkeinpä mahdottomia saada irti tavallisesta pellistä ehjänä vaikka olin voidellut pellin. Brownieiden kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua sillä juustokakkukerros maistuu ehdottomasti paremmalta kylmänä kuin lämpimänä.

Nämä ovat mielestäni täydellinen tarjottava esim. pikkujoulujuhliin ja sekä aikuiset että lapset pitävät taatusti näistä! Voit myös leipoa browniet minimuffinssipeltiin, paistoaika on silloin n. 12-16 minuuttia ja luonnollisesti brownieita tulee huomattavasti enemmän.

Makoisaa viikonloppua kaikille!

Juustokakku & brownie muffinssit
18-20 kpl

Browniekerros:
1 rkl pikakahvijauhetta
2 tl kuumaa vettä
3 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 (isoa) kananmunaa
225g voita
5 dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
100g tummaa suklaata, karkeasti rouhittuna (44% kaakaota)

Juustokakkukerros:
200g tuorejuustoa, huoneenlämpöistä
3 rkl sokeria
1 kananmunan keltuainen

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 175C. Voitele muffinssipellin kolot (jos käytät silikonista peltiä) tai laita paperivuoat tavallisen muffinssipellin koloihin. Rouhi suklaa karkeasti. Sekoita pikakahvijauhe ja kuuma vesi keskenään, laita sivuun. Sekoita myös kaakaojauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola kulhossa. Sulata voi.
2. Sekoita kananmunat, kahvi ja kuivat ainekset isossa kulhossa (ei vehnäjauhoja) tasaiseksi massaksi lastan tai lusikan avulla. Lisää sulanut voi sekä sokeri ja sekoita taas lastalla tasaiseksi. Lisää lopuksi vehnäjauhot ja sekoita nopeasti, kääntele myös suklaarouhe sekaan.
3. Tee sitten juustokakkukerros. Sekoita tuorejuusto, sokeri ja keltuainen notkeaksi esim. lusikalla. 
4. Täytä puolet muffinssikoloista brownie-taikinalla, laita lusikallinen tuorejuustoseosta päälle. Laita lopuksi vielä hieman brownie-taikinaa tuorejuustokerroksen päälle.
5. Paista uunin keskitasolla n. 25-30 minuuttia kunnes reunat ovat kiinteät mutta sisus vielä hieman pehmeä. Ota uunista ja anna jäähtyä kokonaan pellissä. Irroita sitten varovasti pellistä ja siirrä jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai tarjoile heti. 



lauantai 9. marraskuuta 2013

Chocolate & mocha cupcakes




Indiedays paljasti eilen blogit jotka johtavat Inspiration blog awardsien äänestystä ja ilokseni huomasin että Suklaapandan keittiössä on ruokaosion Top-10:ssä. Iso kiitos kaikille äänestäneille! Aivan mahtavaa! Jos joku ei vielä ole ehtinyt äänestää lempiblogiaan äänestää voi täältä vielä viikonlopun ajan.

Koska tämä on mielestäni juhlimisen arvoinen asia haluan jakaa teidän kanssa huippu hyvän cupcake-ohjeen. Nämä cupcaket koostuvat mehevästä suklaapohjasta (jota olen käyttänyt muun muassa tässä ja tässä ohjeessa eli ohje on todettu hyväksi monta kertaa) ja kuorrutus on ihana kahvi-voikreemi joka sopii täydellisesti yhteen suklaapohjan kanssa. Kuorrutus oli mielestäni ihan super hyvää vaikken edes juo kahvia! Itse asiassa rakastan melkeinpä kaikkia leivonnaisia jossa on käytetty kahvia mausteena ja kahvijäätelökin on suurta herkkuani mutta lämmin kuppi kahvia ei vaan maistu, kumma juttu eikö? Kehotan siis kaikkia kokeilemaan vaikka ette muuten kahvista niin välitä, nämä cupcakesit on ihan hullun hyviä!

Hyvää viikonloppua kaikille ja muistattehan että huomenna on isänpäivä! Tässä muutama nopeatekoinen resepti josta isänne taatusti pitäisivät:

Sitruuna- ja valkosuklaamutakakku
Nopeat sämpylät ilman hiivaa
Texas sheet cake / Mehevä suklaapiirakka
Peanut butter chocolate chip cookies
Molten chocolate cakes with raspberries

Ja sitten päivän resepti olkaa hyvä!

Chocolate & mocha cupcakes
16 kpl

Chocolate cupcake:
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 3/4 dl kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
170g voita, huoneenlämpöistä
2 1/3 dl sokeria
3 kananmunaa
1 1/5 dl kermaviiliä, (ei kevyttä)
120g tummaa suklaata, karkeasti rouhittua (n. 44% kaakaota)

Mocha buttercream frosting:
280g voita, huoneenlämpöistä
300g tomusokeria, (n. 5dl)
3 tl pikakahvijauhetta
1 rkl kuumaa vettä
3 rkl kuohukermaa

Tee näin:

Chocolate cupcake:
1. Tee ensin kuppikakut. Lämmitä uuni 175C. Pue muffinssipelti vuoilla. Rouhi suklaa karkeasti. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola keskenään kulhossa, laita sivuun. 
2. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri keskenään ilmavaksi, n. 3-4 min sähkövatkaimella. Lisää kananmunat yksitellen, sekoita kunnolla jokaisen jälkeen.
2. Lisää kuivat ainekset (siivilän läpi) kolmessa erässä vuorotellen kermaviilin kanssa taikinaan, sekoita lastalla tasaiseksi, älä vatkaa! Lisää lopuksi suklaarouhe ja sekoita nopeasti.
3. Lusikoi taikina vuokiin, täytä noin 3/4. Paista keskellä uunia n. 20-23 minuuttia, riippuen siitä kuinka isoja vuokia käytät. Kokeile tikulla kypsyys, tikun pitäisi tulla melkein puhtaana ulos. Anna jäähtyä muutama minuutti pellissä ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään kokonaan.

Mocha buttercream frosting:
4. Tee kuorrutus sillä aikaa kun kuppikakut jäähtyvät. Sekoita pikakahvijauhe ja kuuma vesi keskenään, lisää kerma kun pikakahvi on täysin sulanut ja sekoita tasaiseksi lusikalla, laita sivuun.
5. Vatkaa voi pehmeäksi ja ilmavaksi, n. 1 min sähkövatkaimella. Lisää tomusokeri siivilän läpi muutamassa erässä, vatkaa tasaiseksi. Lisää lopuksi kahvi-kermaseos ja vatkaa kuohkeaksi ja ilmavaksi, n. 3-5 min sähkövatkaimella.
6. Pursota tai levitä kuorrutus jäähtyneiden cupcakesien päälle. 




keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Taivaallinen suklaamoussejuustokakku oreopohjalla




Tässä aivan älyttömän hyvän suklaamoussejuustokakun ohje! Kakku voi aluksi vaikuttaa monimutkaiselta ja aikaa vievältä projektilta mutta kakun teko ei oikeastaan ole lainkaan hankalaa. Kakun teossa on muutama eri vaihe ja resepti kannattaa lukea kunnolla läpi ennen kuin aloittaa mutta muuten se ei ole sen vaikeampi valmistaa kuin muutkaan kakut. Kakku kannattaa valmistaa vähintään päivää ennen tarjoilua ja se säilyy hyvänä jääkaapissa useamman päivän.

Sitten itse kakkuun. Mmmmm... kuola valuu jo kun ajattelen sitä! Kakun alin kerros on rapea Oreo-keksipohja. Sen päälle tulee täyteläinen paistettu juustokakkukerros ja sen päälle pehmeä suklaamoussekerros. Kakun kruunaa suklaaganache ja kakku koristellaan valkosuklaalla. Täytyykö minun edes sanoa että kakku oli hyvää? Laittoman H-Y-V-Ä-Ä. Ehdottomasti kaiken vaivan arvoinen eli kaikki kipin kapin leipomaan kakku vaikka isän iloksi isänpäiväksi!

Taivaallinen suklaamoussejuustokakku 
1 kakku, irtopohjavuoka 23 cm, n. 12 palaa

Oreo-pohja:
24 Oreo-keksiä
60g voita

Juustokakkukerros:
400g maustamatonta tuorejuustoa, huoneenlämpöistä
1½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
2 kananmunaa, huoneenlämpöistä
1½ dl kuohukermaa

Suklaamoussekerros:
2 rkl kaakaojauhetta
3/4 dl kuumaa vettä
200g tummaa suklaata (44-70% kaakaota)
3½ dl vispi/kuohukermaa, kylmää
1 rkl sokeria
ripaus suolaa

Suklaaganache:
1 1/5 dl kuohukermaa
140g tummaa suklaata (70% kaakaota)

Koristeluun:
50g valkosuklaata

Tee näin:

Pohja:
1. Tee ensin pohja. Lämmitä uuni 175 C. Pingota leivinpaperinpalanen irtopohjavuoan pohjalle ja voitele pohja ja reunat. Murskaa Oreo-keksit hienoksi muruksi, sulata voi ja sekoita keskenään tasaiseksi massaksi.
2. Painele seos vuoan pohjalle ja vähän matkaa reunoille. Paista pohjaa uunin keskitasolla n. 10 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä ritilän päällä. Alenna uunin lämpötila 160 C asteeseen. 

Juustokakkukerros:
3. Tee sitten juustokakkukerros. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto pehmeäksi ja notkeaksi, n. 4 minuuttia sähkövatkaimella. Lisää sokeri, vaniljasokeri ja suola, vatkaa toiset 3-4 minuuttia kunnes seos on ilmavaa. 
4. Lisää kananmunat yksitellen, vatkaa jokaisen jälkeen kunnolla, n. 30 sek. Lisää lopuksi kuohukerma ja vatkaa nopeasti tasaiseksi. Kaada massa vuokaan esipaistetun pohjan päälle. Laita uunin alimmalle tasolle leivinpaperilla vuorattu uunipelti siltä varalta että kakusta valuu hieman nestettä (jos irtopohjavuoka ei ole täysin tiivis).
5. Paista kakkua uunin keskitasolla n. 40 minuuttia, kunnes reunat ovat pysähtyneet mutta keskiosa vielä tutisee. Sammuta uuni ja laita uunin luukku hieman raolleen, jätä kakku uuniin vielä 15-20 minuutiksi. Ota huoneenlämpöön ja anna jäähtyä kokonaan, siirrä sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Suklaamoussekerros:
6. Tee suklaamoussekerros vasta kun juustokakkukerros on täysin jäähtynyt ja kiinteä. Rouhi suklaa karkeasti. Lämmitä vesi kuumaksi ja sekoita kaakaojauheen kanssa, laita sivuun. Sulata suklaa joko vesihauteessa tai mikrossa, laita sivuun.
7. Vatkaa kerma sokerin ja suolan kanssa pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita kaakao-vesiseos sulaneen suklaan kanssa tasaiseksi. Lisää 1/3 kermasta suklaaseokseen ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös loput kermasta ja kääntele tasaiseksi lastan avulla varovasti. 
8. Levitä suklaamousse juustokakkukerroksen päälle ja tasoita pinta. Koputa vuokaa pöytää vasten muutaman kerran kovaa niin että mahdolliset isot ilmakuplat häviävät. Laita kakku jääkaappiin noin tunniksi tai pakastimeen puoleksi tunniksi.

Suklaaganache:
9. Paloittele suklaa. Kuumenna kerma melkein kiehuvaksi, ota liedeltä ja anna jäähtyä aavistuksen verran, sekoita suklaan kanssa. Anna jähmettyä hetken ja levitä sitten varovasti kakun päälle. Tasoita pinta tarvittaessa. Laita kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi, mielellään yön yli. Ota kakku huoneenlämpöön vähän ennen tarjoilua.
10. Vie terävä veitsi kakun reunojen ympäri. Irroita kakku varovasti vuoasta ja nosta varovasti tarjoilualustalle.  Koristele valkosuklaarouheella.

Vinkki!
* Oreo-keksien tilalla voi käyttää Domino tai Dops brownie-keksejä.
* Voit valmistaa koko kakun saman päivän aikana ja laittaa sen jääkaappiin yön yli. Toinen vaihtoehto on että valmistat pohjan, juustokakkukerroksen ja suklaamoussekerroksen yhtenä päivänä ja sitten kun kakku on saanut levätä yön jääkaapissa teet aamulla suklaaganachen ja koristelet kakun. 
* Suklaaganachea tehdessä pitää olla tarkkana ettei kerma ole liian kuumaa kun sen sekoittaa suklaan kanssa. Itse kiireessäni tein niin että sekoitin aivan liian kuuman kerman suklaan kanssa jolloin suklaan rasva erottui. Ganachesta tulee silloin ryynimäistä ja rumaa. JOS sinulle käy näin niin älä heitä ganachea pois, sen voi useimmiten nimittäin vielä pelastaa. Minä pelastin omani lisäämällä vielä kuumaan ganacheen tummaa suklaata kunnes olin tyytyväinen lopputulokseen. Suklaan lisääminen johtaa siihen että ganache kovettuu enemmän kuin jos laitat ohjeen mukaisen määrän suklaata mutta se ei mielestäni makua haittaa. Lopputulos ei myöskään ollut niin kiiltävä kuin se voisi olla mutta ei tämäkään mielestäni haittaa, pääasia ettei hyvää suklaata tarvitse heittää pois! Pelastustapoja on muitakin mutta niitä en ole itse kokeillut. 


    Ennen ylimääräisen suklaan lisäämistä                                      Ylimääräisen suklaan lisäämisen jälkeen                      

Mitä me siis tästä opimme? Älä sekoita suklaata liian kuuman kerman kanssa (ainakin itse muistan tämän varmasti ensi kerralla). Jos kuitenkin teet näin niin älä heitä pois kuorrutusta sillä sen voi vielä pelastaa! 


perjantai 1. marraskuuta 2013

Ranskalainen sitruunapiirakka / Tarte au citron




Päivät lyhenevät ja pimenevät ja huomaan yhä useammin haaveilevani lämpimistä ja valoisista kesäpäivistä. Pidän toki siitä että suomessa on neljä täysin erilaista vuodenaikaa mutta joinakin päivinä sitä ei vain osaa arvostaa. Eilen sattui olemaan juuri sellainen päivä, ulkona oli kylmä ja satoi eikä tehnyt mieli mennä ulos lainkaan. Tällaisenä päivänä kannattaa siis ottaa piirakkavuoka esiin ja leipoa sitruunapiirakka! Mikään ei mielestäni piristä pimeitä syysiltoja paremmin kuin kirpeän makea keltainen piirakka. Pala tätä piirakkaa on kuin pala aurinkoa, heh! Vitsit sikseen, suosittelen kaikkia leipomaan tämän piirakan sillä se oli hirrrrmu hyvää!

Tarte au citron
1 piirakka (vuoka 23cm), n. 8-10 palaa

Täyte: (ohje täältä)
2 sitruunaa (eli reilu 1 dl mehua ja n. 2½ tl hienoksi raastettua sitruunankuorta)
4 kananmunaa
2 dl sokeria (185g)
1 1/4 dl kuohukermaa
ripaus suolaa

Pohja: (ohje täältä)
110g kylmää voita kuutioina
2 1/3 dl vehnäjauhoja
1 1/5 dl tomusokeria
ripaus suolaa

Tomusokeria + raastettua sitruunankuorta koristeluun

Tee näin:

Täyte:
1. Tee ensin täyte. Pese sitruunat huolellisesti ja raasta kuori hienoksi (huom! vain uloin keltainen osa). Purista mehu. Sekoita kananmunat ja sokeri nopeasti vispilällä tasaiseksi, älä vatkaa! Lisää kerma, suola ja sitruunan kuori ja mehu ja sekoita nopeasti. Laita täyte jääkaappiin noin tunniksi lepäämään.

Pohja:
2. Tee pohja sillä aikaa kun täyte lepää jääkaapissa. Kuutioi kylmä voi ja laita yleiskoneeseen muiden pohjan ainesten kanssa. Sekoita kunnes taikinasta alkaa muodostua pallo. Ota pois koneesta ja muotoile käsin litteäksi lätyksi. Nosta taikina vuokaan ja levitä käsin vuoan reunoille ja pohjalle. Laita pohja jääkaappiin 15 minuutiksi. Laita uuni lämpenemään 175 C asteeseen.
3. Ota pohja jääkaapista ja pistele siihen haarukalla muutama reikä. Pohjan päälle kannattaa laittaa leivinpaperinpalanen ja painoksi esim. kuivattuja herneitä, keittämätöntä riisiä tai keraamisia paistokuulia jos sinulla on sellaisia. Esipaista pohjaa n. 15 minuuttia. Ota uunista ja anna jäähtyä hetken. Alenna uunin lämpötila 150 C asteeseen.

Kokoa:
4. Kaada täyte siivilän läpi haalean esipaistetun pohjan päälle. Nosta piirakka varovasti uunin keskitasolle ja paista 25-30 minuuttia, kunnes täyte on juuri ja juuri hyytynyt. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja laita sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi. 
5. Tarjoile piirakka sellaisenaan tai koristele tomusokerilla ja raastetulla sitruunankuorella.

Vinkki!
* Jos käytät irtopohjaista piirakkavuokaa kannattaa laittaa se pellin päälle niin sitä on helpompi siirtää uunista sisään ja ulos.
* Täytettä kannattaa sekoittaa mahdollisimman vähän ettei siihen muodostu ilmakuplia.

Piirakkapohja ennen uunia                                                                       Täyte ennen uunia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...