Sivut

perjantai 17. toukokuuta 2013

Vuohenjuusto-pinaattipiirakka aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla


Vaikka rakastan leipoa (ja syödä!) makeita leivonnaisia niin myös suolaiset leivonnaiset ovat lähellä sydäntäni. Tässä herkullisessa piirakassa yhdistyvät monta lempimakuani, nimittäin vuohenjuusto, pinaatti, aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit. Piirakkaan kannattaa käyttää omaa suosikki vuohenjuustoa (itse pidän siitä jossa ei ole reunoja) sekä laadukkaita oliiveja. Jos haluat voit vielä raastaa esim. parmesan juustoa piirakan päälle ennen uunia mutta mielestäni se ei välttämättä tarvitse sitä. Jos et pidä vuohenjuustosta tai sinulla ei satu olemaan sitä kotona voit korvata sen fetajuustolla.

Vuohenjuusto-pinaattipiirakka aurinkokuivatuilla tomaateilla ja oliiveilla

1 iso piirakka, vuoan halkaisija n. 28 cm

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
125g voita
3 rkl kylmää vettä
1 kananmuna

Täyte:
1 tl öljyä
400g pinaatin lehtiä (pakaste)
1-2 valkosipulinkynttä
1-1½ dl aurinkokuivattuja tomaatteja kuutioina
3/4 dl kalamata oliiveja (n. 15 kpl, kivettömiä)
200g vuohenjuustoa siivuina
3 kananmunaa
2½ dl kermaa
1 tl suolaa
1 mm mustapippuria

(juustoa raasteena)

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 225 C. Voitele iso piirakkavuoka (n. 28cm). Tee ensin pohja. Sekoita jauhot ja suola kulhossa, nypi kylmä voi sekaan. Lisää vesi ja kananmuna, sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille, laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Ota jääkaapista ja pistele haarukalla reikiä pohjaan, esipaista sen jälkeen n. 10 minuuttia.
2. Tee sitten täyte. Pilko valkosipuli. Paista pinaattia öljyssä pannulla kunnes täysin sulanut, lisää valkosipuli ja anna hautua vielä muutama minuutti. Lisää lopuksi aurinkokuivatut tomaatit ja mausta ripauksella suolaa.
3.  Sekoita kananmunat, kerma, suola ja mustapippuri kulhossa. Laita pinaattiseosta esipaistetun pohjan päälle, asettele vuohenjuustopalat päälle ja ripottele lopuksi päälle oliivit. Kaada muna-kermaseos piirakan päälle, rouhi hieman mustapippuria vielä pinnalle. Voit halutessasi vielä raasta hieman juustoa piirakan päälle.
4. Paista piirakkaa uunin keskitasolla n. 25 minuuttia, kunnes se on saanut väriä ja täyte on pysähtynyt. Anna jäähtyä hetken.

Muutama hyväksi havaittu vinkki suolaisten piirakoiden leipomiseen:
* Tee pohja itse. Pohjat kannattaa myös esipaistaa jotta ne varmasti kypsyvät kokonaan
* Käytä täysrasvaisia ja laadukkaita juustoja, ei esim. kevyt fetaa ja raasta myös juustosi itse
* Muista maustaa piirakka kunnolla suolalla ja pippurilla, käytä mielellään voimakkaan makuista juustoa
* Jos piirakan pinta alkaa tummumaan liikaa mutta piirakka ei ole vielä kypsä voit peittää piirakan foliolla
* Useimmat piirakat voidaan valmistaa hyvissä ajoin, lämmitä piirakka uudestaan uunissa foliolla peitettynä ennen tarjoilua.


Piirakka ennen uunia

...piirakka valmiina nautittavaksi!

4 kommenttia:

  1. Minä taas pidän enemmän suolaisista herkuista, joten kiitos inspiraatiosta! Oliivit sopivat varmasti tuohon todella hyvin!

    Löysin blogiisi ihan äskettäin ja koukutuin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Daniela, kiva tietää että suolaisetkin reseptit kiinnostavat! :) Ja kävin äsken katsomassa blogiasi, sullahan on aivan ihania ruokareseptejä siellä, juuri sellaisia josta pidän!

      Poista
  2. Suolaiset reseptit ovat aina tervetulleita.:) Tällaista piirakkaa olen jo pitkään sunnitellut tekeväni, tosin minulle sopii paremmin tuo fetajuusto.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikun vaan kokeilemaan, fetajuusto sopii myös hyvin tähän piirakkaan! :) Hyvää alkavaa viikkoa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!