keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Sitruunabrowniet makeankirpeällä kuorrutuksella


Viime postauksestani on jo aivan liian pitkä aika mutta vihdoinkin minulla oli aikaa leipoa jotain uutta nimittäin ihania Sitruuna-brownieita! Kyseessä on siis hieman erilainen brownie, näihin ei tule lainkaan suklaata vaan ne maustetaan sitruunalla ja niiden päälle tulee makeankirpeä kuorrutus. Nimi tuleekin varmasti siitä että kakun rakenne on aikalailla samanlainen kuin brownieiden nimittäin kakku on tiivis, hieman sitkeä ja tahmea. Muuta yhteistä brownieilla ja näillä on muun muassa se että nämäkin ovat mahdottoman herkullisia, helppotekoisia ja niitä on mahdoton syödä vain yksi pala.

Sitruunabrowniet makeankirpeällä kuorrutuksella (Alkuperäinen resepti täältä)

Vuoka 23 x 33 cm

Sitruuna browniet:
3½ dl vehnäjauhoja
3½ dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
140g voita
3 kananmunaa
1 prk (396g) makeutettua kondensoitua maitoa
4-5 rkl sitruunamehua
1 sitruunan raastettu kuori (n. 1 tl)

Kuorrutus:
2½-3½ dl tomusokeria, siivilöityä
4-5 rkl sitruunamehua

Tee näin:
1. Lämmitä uuni 175 C. Laita leivinpaperin palanen vuoan pohjalle ja voitele. Raasta sitruunankuori hienoksi ja purista mehu. Sulata voi.
2. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, suola ja vaniljasokeri kulhossa, laita sivuun. Sekoita käsin vispilällä toisessa kulhossa sulatettu voi, kananmunat, kondensoitu maito, sitruunamehu ja kuori. Sekoita jauhoseoksen kanssa tasaiseksi taikinaksi esim. lastalla. 
3. Kaada taikina vuokaan ja paista keskellä uunia n. 25-35 minuuttia kunnes kakun reunat ovat saaneet hieman väriä, sisus saa vielä olla hieman pehmeä. Anna jäähtyä hetken ja tee sillä aikaa kuorrutus.
4. Sekoita siivilöity tomusokeri ja sitruunamehu keskenään, maista, kuorrutus saa olla kirpeää! Kaada kakun päälle ja tasoita pinta. Anna kakun jäähtyä kokonaan ja laita sitten jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Leikkaa paloiksi ennen tarjoilua. 

Huom!
* Osan sitruunamehusta voi korvata limen mehulla (sekä pohjassa että kuorrutteessa), tulee tosi hyvää niinkin!
* Jos haluaa paksumman kuorrutuksen sitä voi helposti tehdä enemmän vain lisäämällä tomusokeria ja sitruunamehua.
* Kakku pitää ottaa uunista ajoissa silloin kun päällinen on vielä vaalea. Kakun kuuluu nimittäin olla tämän värinen. Tämä takaa sen että kakusta tulee mehevää ja tiivistä eli sellaista kun sen kuuluukin olla.



22 kommenttia:

  1. Ihanan tiivistä taikinaa, näyttää tosi hyvältä! :) Mulla on vielä ne lemonbarsitkin kokeilematta... "Leivontalista" vaan kasvaa ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Minä pidin myös erityisesti tuosta taikinan tiiviydestä :) Ja minunkin "leivontalista" on niin pitkä etten varmaan koskaan ehdi kokeilla kaikkia reseptejä :D

      Poista
  2. No juu, Tarun kommenttia komppaan. Lemon barsit on kokeilematta - ja moni muukin. Tosi herkullisilta näyttävät! Sitruunan ystävän unelma.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kannattaa kokeilla molempia jos pidät sitruunasta! :)

      Poista
  3. Näyttää juuri siltä, että pitää kokeilla. Hieman tuo kuorrute vaan mietityttää kun en oikein tomusokerikuorrutteista pidä. Sitruuna tosin varmaan tasoittaa sen makeutta paljon ja on ilmeisesti enemmänkin kirpeä? Täytyy kyllä pistää kokeiluun, varsinkin tuo pohja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuorrutus oli enemmänkin kirpeä eikä makea joten kannattaa kokeilla! :) Mielestäni nämä tarvitsevat ehdottomasti jonkun kirpeän kuorrutuksen koska itse pohja on makeaa. Ja jos vaan malttaa niin kannattaa antaa näiden levätä jääkaapissa yön yli, maistuivat mielestäni vieläkin paremmilta seuraavana päivänä!

      Poista
    2. No sitten tätä voisi tosiaan kokeilla ihan tälläisenään. Kuun lopussa meillä vietetään synttäreitä ja tämä voisi kuulostaa hyvältä tarjoilukokeilulta :)

      Poista
  4. Sulla on aivan ihana blogi! :) Täältä löytyy paljon kokeiluun meneviä herkkuja :p Saanko linkittää blogiasi mahdollisesti tulevaisuudessa omaan blogiini, jos näitä leipomuksia joskus kokeilen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ilona, sullakin on tosi kiva blogi! :) Ja tottakai saat!

      Poista
  5. Löysin vasta blogisi. Sulla on aivan mielettömän ihania ohjeita! Vesi herahti kielelle, kun luin niitä! Näistä monet menee kokeilulistalle (eli ainakin ne kaikki 20 ohjetta jotka ehdein lukemaan ;) ). Huomisaamun testilistalle pääsi jo sitruunainen valkosuklaabrownies-ohjeesi, mmmmm. Onhan ok, jos linkkaan sut omaan blogiini?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suklaapossu, sullakin on herkullinen blogi! Toivottavasti sitruuna-valkosuklaakakusta tuli hyvä! Ja tottakai voit linkata blogini, minäkin linkkaan sinun niin löydän sinne helposti uudestaan!

      Poista
  6. Kiitos ihanasta blogista! Tein kerran noita valko-tummasuklaa pipareita ja ne oli ihan taivaallisia! Nyt taitaa tämä päästä mun synttäri menulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Toivottavasti sinulla oli hauskat synttärit! :)

      Poista
    2. Kaikki pitivät näistä ja 2 vieraistani pyysi reseptisi, jota he ovat jo kokeilleen ja onnistuneet makoisasti! Kiitos super herkusta reseptistä!

      Poista
    3. Hei taas ja ihanaa että vieraat pitivät brownieista! Ja kiitos kun kommentoit, on aina mukava kuulla mitä mieltä muut ovat resepteistäni :)

      Poista
    4. Istun uunin edessä ja odotan vesikielellä että browniet valmistuvat, taas! :) Huomenna tulossa uusia vieraita joiden sydämmen haluan valloittaa, näillä.

      Poista
  7. Tein tänään näitä, tuli tosi hyviä, kuva mun blogissa!:))

    VastaaPoista
  8. Hmm onko tuo kondensoitu maito sellaista valmiiksi keitettyä vai sitä keittämätöntä versiota..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keittämätöntä ja makeutettua. Ja sitä ei siis tarvitse keittää vaan käytetään ihan sellaisenaan.

      Poista
  9. Kiitos reseptistä jälleen! Nämä olivat ihania, mutta lemon barssit olivat taivaallisia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi kommentista, kiva että pidit näistäkin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...